Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında inşa edilen ve ilk etabı 20 Nisan'da açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenin ardından tam kapasiteyle hizmet vermeye başladı. Açılışa Japonya Başbakanı Abe de videokonferans yöntemiyle katıldı.

Törende Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Japonya Başbakanı Abe'nin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "Burası sağlık turizminde Türkiye'nin marka eserlerinden biri olacak. Milletimizle beraber İstanbul Havalimanı ile yakınlığı ile yabancı misafirlerimize de hizmet verecektir. Bu şu demektir artık İstanbul uluslararası bir sağlık merkezi haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın başında duygularını dile getiren Japonya Başbakanı Abe, ''Türkiye Erdoğan'ın güçlü liderliğiyle salgınla mücadele etti'' dedi. Abe, ''Bu hastanenin aslında Haziran ayında faaliyete geçmesi beklenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile daha erken bir tarihte açıldı'' açıklamasında bulundu.

Japonya Başbakanı Abe, ''Gelişen ülkelere, Japon yeni kredisi başta olmak üzere finansal destek için istekli ve hazırız'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

''Açılışını yaptığımız Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Hastanemiz sadece estetik bakımdan değil, konumu ve imkanları ile İstanbul'un gurur tablosu olacak.

GÜNLÜK 35 BİN AYAKTA HASTA KAPASİTESİ

789 bin metrekare alan üzerine kurulu bu hastane ile şimdiden dünyanın sayılı hastanelerine girmiştir. Günlük 35 bin ayakta hasta ve 500 özellikle ameliyat yapılmasını planlıyoruz. 3 helikopter pisti ve İstanbul Havalimanı'na yakınlığı ile yabancılara da hizmet edecektir. İstanbul artık uluslararası bir sağlık merkezi durumuna gelmiştir.

82 ÜLKEYE CORONA YARDIMI

Sağlık sistemlerinin çöktüğü bir dönemde Türkiye ve Japonya örnek teşkil etmekte. Nitekim dün itibari ile günlük vaka sayımızı binin altına düşürdük. Normalleşme ile ilgili adımları atarken de tedbirleri asla elden bırakmıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızın yanı sıra 82 ülkeye tıbbi malzeme ve maske yolladık.

10 BLOKTAN OLUŞUYOR

789 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu ve 1 milyon 21 bin metrekare kapalı alana sahip hastane, 2 bin 68 sismik izolatör ile depreme dayanaklı olarak inşa edildi.

Ayrıca, 3 heliportu bulunan, 10 bloktan oluşan hastane, 456'sı yoğun bakım yatağı olmak üzere toplam 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip.

Özellikle yoğun bakım ihtiyacının olduğu bir dönemde önemli bir işlev üstlenecek hastanede, 30 bin metrekare kapalı alan içinde erişkin, çocuk, travma ve kadın doğum olmak üzere 4 ayrı acil servis bulunuyor.

Hastanede, günlük asgari 7 bin hastaya hizmet verecek düzeyde tanı ve tedavi üniteleri olan acil servislerde, negatif basınçlı odaların da bulunduğu ve gerektiğinde acil yoğun bakım şartlarının sağlanabileceği 226 gözlem alanı yer alıyor.

725 poliklinik odası, 3'ü hibrit toplam 90 ameliyathanesi ile hastane, günlük 35 bin ayaktan hasta alabilecek ve 500 özellikli ameliyat yapılabilecek kapasiteye sahip.

Çocuk ve erişkinler için toplam 107 branşta hizmet verecek hastanede, en gelişmiş tıbbi cihazlar ve donanım ile ileri düzeyde tanı ve tedavi imkanları sunuluyor.

Ameliyat sırasında hastaya anestezi halindeyken ışın tedavisi uygulanabilen "Xoft Intraoperatif Radyoterapi" (IORT) sistemi de ilk defa bu hastanede kullanılacak.

Öte yandan, "Enerji ve Çevre Dostu" tasarımlarla inşa edilen hastanede, 654 kişilik 2 konferans salonu da bulunuyor.

TÜRKİYE, DÜNYA SAĞLIK ÜLKESİ OLACAK

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin açılış töreninde konuşan Sağlık bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı:

Bu tesisler içinde şehir hastaneleri moderne donanımları bakımından önemli bir yer tutmaktadır. Başakşehir hastanesi ile birlikte 11'nci şehir hastanemizi hizmete alıyoruz. Kovid 19 salgını ile mücadele zamanında bu yatırımların ne kadar önemli olduğunu hep birlikte görmüş olduk. Hastalık hastanelerimizde yoğunluk olmadan kontrol altına alınmıştır. Kaliteli sağlık hizmetleri ile ülkemizi uluslararası sağlık bakımında önemli bir konuma getirecektir. Sağlık turizminde önde olan her ülkeden hemen hemen daha iyi bir altyapıya sahibiz. Türkiye dünyaya sağlık hizmeti sunmaya taliptir. Bugüne kadar doktorundan hasta bakıcısına kadar zorluklara göğüs gören sağlık personelimiz bu yeni mekanlara yeni bir ruh verecektir. Bu düzeyde fedakar sağlık personeline dünyada pek az ülke sahiptir. Her geçen gün güçlenen sağlık sektörümüz Türkiye'nin adını dünyaya sağlık ülkesi olarak yazdıracaktır.