Mevlüt Çavuşoğlu ve Barzani, Ankara'da ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Barzani, saat 17:00'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlanacak.

BARZANİ'DEN PKK'YA VETO

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani: "PKK'nın Sincar ve Irak'ın diğer bölgelerinde bulunmasını onaylamıyoruz ve buna karşıyız"

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Sayın Barzani ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor. Bunun sembolik bir anlamı da vardır. Bundan sonra da Irak'ın birliği ve beraberliği çerçevesinde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bugünkü görüşmemizde bu konuların üzerinde durduk. Bağdat ile Erbil arasında sürdürülen görüşmelerin olumlu bir şekilde seyretmesinden memnunuz. Zor süreçten geçen Irak'ın istikrarı için de önemlidir.

Bugün ülkemizde 350 bin Suriyeli Kürt var. Bölgesel yönetim içinde 250 bin Kürt var. Bu Kürt kardeşlerimiz Suriye'ye dönemedi. Biz bu Kürt kardeşlerimize ev sahipliği yaparken bundan sonraki süreçte de evlerine dönmeleri için gerekli desteği vereceğiz. Bugün sadece PKK değil, Irak sınırları içinde DEAŞ'la mücadele ve FETÖ'nün mevcudiyeti hakkında bilgi paylaşımında bulunduk.

Cumhurbaşkanımız ve Irak Cumhurbaşkanı mart ayındaki görüşmelerinde 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefi koydu. Yeter ki ticaretin önündeki engelleri kaldıralım. Başka ülkelerin baskısıyla konulan engellerin ilişkilerimize yansımamasını dilerim. Irak'ın yeniden inşasına önem veriyoruz.

ABD'NİN NATO'DAKİ TAVRI

NATO'nun bugün müttefiklerini karşı karşıya kaldığımız tehditlere karşı koruyabilmemiz için kendisini yeni şartlara adapte etmesi gerekiyor. Müttefikleri koruma anlamında NATO'nun planları belli aralıklarla yayınlanır. Bazı ülkelerin güvenlik endişelerini karşılamada bazı ülkeler karşı gelirse birlik olmaz. Biz Baltık ülkelerine yönelik NATO planına karşı değiliz ama Baltık ülkeleri için istenen bizim için de istenmesi lazım. NATO Genel Sekreterinin bazı teklifleri oldu. Onları müzakere ediyoruz. ABD tüm uyarılarımıza rağmen PKK/YPG ile Suriye'de angajmana girdi. Bu ABD kanunları açısından da ciddi bir sorun..