Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmaris'te Şehit Görkem Hasdemir Beldibi Yangın Ekip Binası'nda yaptığı açıklamada şu anda 8 noktada orman yangını olduğunu bildirdi.

"VATANDAŞLARIMIZDAN BAZI SERZENİŞLER DUYUYORUM"

Bakan Pakdemirli'nin açıklamaları şu şekilde:

"Muğla'da vatandaşlarımızdan bazı serzenişler duyuyorum. Muğla'da 4 uçak 1 İHA 17 helikopter, 93 itfaiye 55 ambulans 1457 personelle çalışmalarımız devam ediyor.

Vatandaşlarımız semalarda istediği sıklıkta o araçları göremeyebilir ama dediğim gibi 4 uçak ve 17 helikopterle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tedbiren 6 mahalle boşaltıldı.

"BU KADAR BAĞLI OLUNMAMASI GEREKİYOR"

Yaşlı insanlar kolay kolay evlerini bırakmak istemiyorlar. Canın dışında her şeyin yerine bir şey konulabilir. Bu kadar bağlı olunmaması gerekiyor. Zorla teyzeyi ikna ettik. Şunu da söyledim. Muhtemelen bir şey olmayacak ama yine de burayı siz terk edin.

Gökbel köyünde bu olayı yaşadıktan sonra söylediğim alana alevler geldi ve kısmi zarar uğradı.

Yangınlarla mücadelemiz son derece can siperane devam ediyor. Sabah saatlerinde çok olumlu bir tablo olmasına rağmen yangının devam edeceğini sabah saatlerinden tespit ettik. Çalışmalarımızı ona göre planladık.

Tabii ki yangın hala sürüyor. Özellikle yangının bittiği alanlarla zarar gören vatandaşlarımızla ilgili normal hayata döndürme konusunda neler yapılır onun için toplantı gerçekleştirdik.

Yangın faaliyetlerimiz, teknik çalışmalarımızın yanında vatandaşlarımızın yaralarının sarılması için bu çalışmalarımız devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarımızın Muğla'da %70'ini bitirdik.

CAN KAYBI ARTTI

Türkiye'de 28 Temmuz'dan bu yana gerçekleşen yangınlarda 8 vatandaşımızı kaybettik. Bu durum hepimizi Türkiye'yi üzüyor. Sadece canlılarımız gitmedi. Hayvanlarımız da gitti. Onlar da can. Ağaçlar için de üzülüyoruz. Hepsi can. Devam eden yangınların tümüne havadan ve karadan müdahalemiz devam ediyor.

Özellikle 4-5 günlük yangınların bilançosunda durumun büyümemesinde belediyelerimizin katkıları sonsuz. Çok teşekkür ediyoruz. Güzel bir çalışma yürütüyoruz.

BELEDİYELERE ÇAĞRI

Belediyelerimize şu çağrıyı yapıyorum. Hem devam eden yangınlar hem de yangınlar sonrası toplantı yapıp, sorumluluklarının hatırlatılması hem de bunu daha iyiye nasıl götürürüzün çalışmasını yapmalıyız. Siyasetten ayrı bir çağrıdır bu.

Bu yangından sonra oturup belediyelerimizle çalıştay yapıp yerleşim yerlerinin korunması için buradaki kapasiteyi daha iyiye getirmeyi konuşuruz.

"15 KİŞİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ"

Çalışanlarımız çok teşekkür ediyorum. Dün 15 kişi ölümden döndü. Bu mücadele siyaset üstü bir mücadele. Tüm belediyelere, AFAD'a kardeş ülkelere sağlık çalışanlarına, ekiplere su yemek taşıyan vatandaşlarımıza da teşekkür ediyorum.

İnşallah ilk yağmurlarla beraber "Geleceğe nefes" kampanyasının bir benzerini 84 milyonun katılımıyla bu alanları yeşillendirme gayreti içinde olacağız."

YANGINDA HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞLAR

Manavgat yangını başladığından bu yana Hasan Ali Yüksel (82) Akseki'ye bağlı Kepezbeleni Mahallesi'ndeki evinde, Osman (55) ve Şehri Kardaş (50) çifti Değirmenli Mahallesi Delioğlan mevkiindeki evlerinde yanarak ölmüştü.

Orman işçileri Erdal Tokla (37) ve Yaşar Cinbaş (53) Gebece Mahallesi Güğlen Dağı Beloluk mevkiinde yangına müdahalede bulunurken devrilen arazözde yanarak hayatını kaybetmişti.

Yusuf Demirli de Manavgat'ta afet bölgesine yardım götürmek isterken kalp krizi geçirerek vefat etmişti.

Manavgat'a bağlı Kalemler Mahallesi'nde ise kendilerinden haber alınamayan Fahri Yiğitokur ve Andrea Hartmann çiftinin cansız bedenlerine ulaşılmıştı.

BAKAN YANIK ALADAĞ'DA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Adana'nın Aladağ ilçesinde 28 Temmuzda çıkan ve dün kontrol altına alınan yangın bölgelerinde incelemelerde bulundu. Alevlerden etkilenen Topallı Mahallesi'nde mağdur olan ailelerle bir araya gelen Bakan Yanık'a, ziyaretinde, Adana Valisi Süleyman Elban, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşin Işıkveren, AK Parti Adana Milletvekilleri Tamer Dağlı, Abdullah Doğru, Aladağ Kaymakamı Gürkan Üçüncü, Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ay ile kurum müdürleri eşlik etti.

VATANDAŞLARI DİNLEDİ

Bakan Yanık ile beraberindekiler, evi yanan Zarife Büyükün'e, zararlarının giderileceğini ve devletin her zaman yanlarında olduğunu söyledi. Bakan Yanık'ın yanına gelen Arife Kocabıyık ise ahırındaki hayvanlarına vereceği yem ve samanlarının tamamen yandığını söyledi. Bakan Yanık ise Kocabıyık'ın evine giderek, zararlarının giderileceğini belirtti.

5 İLE 11 MİLYON TL'LİK KAYNAK AKTARILIYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yangından etkilenen vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması için 11 milyon TL'lik bir kaynağın aktırılacağını açıkladı.

Bakan Yanık açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Yangından etkilenen 5 ilimize acil ve temel ihtiyaçların karşılanması için 11.000.000 TL daha kaynak aktarıyoruz. Böylece Bakanlık olarak toplam 21.000.000 TL destek ulaştırmış olacağız. Bölgedeki ihtiyaca göre desteklerimiz sürecek."

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Manavgat ve Mersin'deki yangınlarla ilgili bilgi verdi. Bakan Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Manavgat'taki yangında, ikisi yeni toplam 7 can kaybımız var. Yangından etkilenen 507 kişiden 497'si tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. 10 kişinin tedavisi sürüyor. 34 adet 112 ambulansı, 15 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, 183 sağlık personeliyle olay yerindeyiz.

Mersin'deki yangından etkilenen 154 kişi, tedavileri tamamlanarak taburcu oldu. 28 adet 112 ambulansı, 2 UMKE timi, 90 sağlık personeliyle olay yerindeyiz. Sağlık çalışanlarımız adına tüm Mersinlilere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Marmaris ve Bodrum'daki yangınlardan etkilenen 203 kişiden 186'sı tedavileri tamamlanarak taburcu oldu. 17'nin tedavisi devam ediyor. Olay yerinde 39 adet 112 ambulansı VE 15 UMKE ekibiyle toplam 193 sağlık personeli görev yapıyor. Marmaris'te bir can kaybımız olmuştu."

BAKAN SOYLU VE BAKAN ÇAVUŞOĞLU AFET BÖLGESİNDE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yangının etkilediği Alanya ve Gündoğmuş ilçelerinde havadan ve karadan incelemelerde bulundu.

Bakanlar Soylu ve Çavuşoğlu, orman yangınının sürdüğü Alanya'nın Güzelbağ Mahallesi'ni helikopter ile havadan inceledi.

Ardından kara yoluyla yangın bölgesine geçen Soylu ve Çavuşoğlu, Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer ve yangınla mücadele eden görevlilerden bilgi aldı.

Bakanlar Soylu ve Çavuşoğlu, mahalle meydanında vatandaşlarla bir araya geldi.

Daha sonra helikopterle yangından etkilenen Bayır Mahallesi'ne gelen Soylu ve Çavuşoğlu, yangın mağduru vatandaşların taleplerini dinledi.

Soylu ve Çavuşoğlu, daha sonra Gündoğmuş ilçesine bağlı Umutlu Mahallesi'nde vatandaşlarla sohbet etti.

Gündoğmuş ilçesine de gelen Bakanlar Soylu ve Çavuşoğlu, kaymakam Hamza Özbilgi'den yangın söndürme çalışmalar hakkında bilgi aldı, vatandaşların taleplerini dinledi.

TAHLİYE EDİLEN SENİR MAHALLESİNDE İNCELEME

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yangın tehlikesi nedeniyle boşaltılan Gündoğmuş ilçesine bağlı Senir Mahallesi'ne de geçti.

Burada yangın söndürme ve tahliye çalışmaları hakkında bilgi alan Soylu ve Çavuşoğlu, ardından bölgeden ayrılarak Manavgat'a geçti.