Suriye'nin kuzeyine yönelik "Fırat Kalkanı" operasyonunda ikinci güne girildi.

TSK, Cerablus'ta terör örgütü IŞİD hedeflerini havadan ve karadan bombaladı, tanklar sınırı geçti.

Türkiye destekli silahlı gruplar, Cerablus'ta kontrolü sağladı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV canlı yayınında, "Şu anda her şey planlandığı gibi gidiyor. Dün kontrol altına alındı, bugün temizlik yapılıyor Cerablus kısa ve uzun vadede, kritik bir noktada" dedi.

Işık, ayrıca, "TSK'dan hiçbir personel yaralanmadı" dedi.

BEŞAR ESAD AÇIKLAMASI

Işık, yaptığı açıklamada, "Rusya ve ABD'ye daha önceden bilgi verildi. Operasyon başlayacak, ÖSO başlatacak biz de destek vereceğiz noktasında. Daha sonra İran da bilgilendirildi. Suriye rejimi ile doğrudan temas olmadı. Suriye rejimini yok sayamayız. Esad, Suriye'nin geleceğinde olamaz." dedi.

Işık, şunları söyledi:

3 milyon Suriyeliyi misafir ediyoruz hala. Terörden arındırılmış bölge oluşturulursa gitmeleri söz konusu olur mu?

Arzu ediyoruz ki aktörler Suriye sorununu bir şekilde çözsün bu insanlar da güvenli bir şekilde ülkelerine dönsünler.

Operasyonu nasıl izlediniz? Karar, Güvenlik Zirvesi'nde mi alındı?

Bu tip operasyonların kararı 1 günde verilmiyor. Son dönemde özellikle PYD'nin mahallenin şımarık çocuğu tavrıyla Türkiye'nin çıkarlarını tehdit ediyordu. Daha önceden hazırlıklar vardı. PYD'nin oraya yerleşmemesi için hazırlıklarımız vardı. Operasyon sırasında ben Kocaeli'ndeydim. İsmi TSK'nın bu konuda tecrübesi var. Fırat Kalkanı ismi güzel bir isim Türkiye'nin politik tercihini de yansıtıyor. Bu konuda askerlerimiz zannediyorum teklif ettiler cumhurbaşkanımız onayladı.

Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Dinçer Ural Fethullahçı Terör Örgütü soruşturmasında gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakıldı. Dinçer Ural, 15 Temmuz sonrasında bu göreve atanmıştı. Ural nasıl atandı? Anlaşılamadı mı? Görevden alınacak mı?

Şu anda izne ayrıldı. Şüphe oluştu hakkına. Bundan sonra görevin sürdürülmesi zannediyorsam zor. Değerlendirme sonucu adım atılır. Üzerinde durmamız gereken bir konu. Kısa sürede bir karar veriliyor. Zannediyorum kendisi de affını isteyecek.

Bu tip operasyonların kararları bir günde verilmiyor. PYD'nin tutumu Türkiye'nin çıkarlarını ciddi ölçüde tehdit ediyordu. Cerablus'da DAEŞ'in çekilip yerine PYD'nin girmesi ağırlık kazandı. PYD'nin oraya yerleşmemesi için hazırlıklarımız vardı. Harekat bilgisi bizde daha önce vardı. Emir-komuta zinciri içerisinde müdahale gerçekleşti. Sistemin bozulduğunu söyleyenlere Cerablus operasyonu çok iyi bir yanıt oldu.

Yargı bir çalışma yürütüyor, Savcılar cidi soruşturmalar yürütüyor. Bu süreçlerde çıkan belgeler, yeni bilgilere gebe oluyorsa, yeni bir ihracı kapsayan KHK çıkartılabilir.

Bütün devlet yapılarında akseri istihbarat yapılanması var. Türkiye, bir zaman askeri istihabrat kendi sorumluluk alanından çıktı. Ordunun kendisini sorgulayıcı bir yapısının bulunması gerekiyor. Yeni istihbarat yapılanmasında bu konular görüşülüyor.

Pilot açığını kapatmak için Hava Harp Okulu'na öğrenci alacağız.Milli Savunma Üniversitesi, Ekim'de faaliyete başlayabilir. Askeri lisede öğrenim gören ve üniversite sınavı denemesine girmemiş öğrencilerin, 1 yıllık kayıplarının önüne geçilmesi için ayrı bir sınava tabi tutulacaklar.

30 AĞUSTOS'TA ASKERİ TÖREN OLMAYACAK

30 Ağustos'ta askeri bir geçit töreni olamayacak. Sabah Anıtkabir ziyaretiyle başlayacak. Akşamda resepsiyon düzenlenecek. İlerleyen günlerde detayları belli olacak.

Etimesgut'ta Genelkurmay, kuvvet komutanlıkları ve Milli Savunma Bakanlığı'nında bulunduğu ay-yıldızlı bir konsepte, nükleer savaşta dahi etkilenmyecek bir merkez yapılmasını öngörüyoruz.