MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Antalya kampı dönüşünde 2019’da düğmeye basılacak Cumhurbaşkanlığı sisteminin şifrelerini verdi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini Türk siyasi hayatının üçüncü evresi olarak değerlendiren Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine, “ay yıldız” adını verdi.
Bahçeli, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi; güçlü yönetim, güçlü Meclis’le birlikte iki sütun üzerindedir. Güçlü Meclis; yasama, denetim, denge, güçlü yürütme ise Cumhurbaşkanı ve hükümetten ibarettir. Birisi etkin yasama denge ve denetim diğeri de cumhurbaşkanı hükümet. Etkin yasama ve denetim Türkiye’de tüm siyasi partilerin katılımıyla oluşacak olan 600 milletvekilini temsil ediyor. Diğeri ise halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanı ve onun kuracağı hükümeti temsil ediyor. O zaman etkin yasama, etkin denetim ve denge ise 600 milletvekilinden oluşuyorsa o şöyle bir ‘ay’dır. Cumhurbaşkanı ise hükümet olarak ‘yıldız’dır. O zaman 2019’da oluşacak olan sistemin adının milli ve yerli kavram olarak, ‘ay yıldız’ diyebilirsiniz. ‘Ay yıldız yönetimi’ adı. Gelecek ay yıldızlı al bayrağın altındadır. İttifak olur olmaz adına ne denirse denilsin. Ama Cumhurbaşkanı hükümet sistemi şöyle iki tane sütuna dayanıyor. Tek olmuş olsa sistem değişikliği çok çabuk çıkarılır. O zaman değiştirmek kaldırmak kolaydır. Çift olursa iki sütün üzerine inşa edilirse güçlü olur sarsılmaz.”
Bahçeli, “ay yıldız”ın cumhuriyetin tarihsel sürecini de anlattığını belirtti.

PARMAĞINDAKİ YÜZÜĞÜN ANLAMI

“Afrin” adını verdiği yüzüğü parmağında taşıyan Bahçeli, Afrin’e girilmesi gerektiğini vurgularken buna uygun bir yüzükle kampa geldiğini söyledi.

CHP’nin Afrin’e girilmemesi çıkışını parmağındaki yüzük üzerinden eleştiren Bahçeli, “Afrin’e kadar kaç kilometre gitmişler askerlerimiz. Kapısına kadar gelmişler. Ne diyecekler? ‘Pardon dönelim’ mi diyecekler. Bu yüzüğü de özellikle taktım. Bu ne demektir? Üzerinde Türk bayrağı var, bir tarafında Selçuklu bir tarafında Yeniçeri var. Her zaman takılmaz. Sabah yüzüğü taktım. Bu yüzük Afrin’e gireceğimizin işareti” ifadelerini kullandı. Afrin operasyonunda saldırıya uğrayan tankın, ABD silahıyla vurulduğu iddialarıyla ilgili konuşan Bahçeli, “Öyle bir sonuç elde edildiği an, delillendiği vakit. ABD benim nezdimde, ‘sabıkalı devlet’ olur. Bu yeni bir kavramdır. Terörist devlet var, ancak sabıkalısı yok” değerlendirmesinde bulundu.