Babacan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

DEVA partisini ortak akla uyarak kurduk. Halkımızın refahını yükseltmeyi ve Türkiye'yi özgürlükler ülkesi yapmak için yola çıktık. İfade ve basın özgürlüğü, ibadet özgürlüğü üzerine kurduk. Hukuk üzerine, adalet üzerine, demokrasi üzerine inşa edilmiş ekonomik plan oluşturduk. Özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasi hedefi için yola çıktık. Toplumu bölenlere, ayrıştıranlara karşı dimdik ayakta duracağız. Şuandaki hükümet kutuplaştırarak bu ülkeyi yönetmeye çalışıyor. Sürekli düşman arıyor her dönem düşman arama arayışında. İçeride toplumun farklı kesimlerini ötekileştirerek yönetmeye çalışıyor.

Biz her zaman farklılıklarımızla birlikte birbirimize saygı içerisinde birlik ve beraberlik içinde yol yürümeyi önce parti içinde ardından tüm Türkiye'ye bunu yaşatacağız. DEVA partisi gerginliğin değil huzurun, günlük rüzgarların değil sapasağlam duruşun partisidir. Hükümetin havuçla sopayla yönettiği ülke haline döndük. İktidar ülkeyi ayrıştıran dille yönetiyor. Türkiye'nin ayrışmaya ihtiyacı yok. Biz ülkemizin yarınları için bir araya gelen aynı Türkiye vizyonuna sahip aynı hedef yolunda ilerleyenlerin partisiyiz.

Halka nasıl bir ülkede yaşamak istiyorsun diye sorduk. Hep aynı Türkiye'den bahsettiler. Benim hakkım hukukum korunsun, adalet olsun, yaşam tarzıma kimse karışmasın, ben inandığım gibi yaşayayım diyor. Geçmişte bu topraklarda nice gözyaşı döküldü. Bunlardan ders alacağız. Kuşkusuz her şey irdelenecektir ama bizim işimiz geçmişi bilmek ama emeği gelecek için harcamaktır. Her birimizin farklı hassasiyetleri var birbirimizi anlamaya çalışacağız. Demokrat demek aynı zamanda saygı demektir. İlke ve değerlerimiz tüm DEVA mensupları için bağlayıcıdır.

Partimizi kurduğumuz günden bu yana iktidar yanlış yaptı biz doğru söyledik, sadece eleştirmekle kalmadık. Türkiye'de ilk koronavirüs vakası partimizin kurulduğu gün açıklandı. Pandemiyi nasıl yöneteceksiniz ekonomik olarak nasıl yol çizeceksiniz diye iktidara bir reçete sunduk. Erdoğan ne dedi? 'Bir de çıkmış bana ders vermeye çalışıyor' dedi. Derse ihtiyacınız var. Yapamıyorsunuz. Ülkede ekonomik, eğitim, hukuk krizi var bunu yaşıyoruz görüyoruz.

Baktık bir ilin vaka sayısı Türkiye'de açıklanan vaka sayısından fazlaydı. Sonra aşı sıkıntısı yaşadılar vakayı az gösterdiler fazla aşı istediler çünkü. Sayıların gerçek olmadığını, uygulamada yanlışlık yaptıklarını açıkladık. Bu candır bu kayıpların hesaplarını veremezsiniz dedik. Bu milletin önceliği aşıdır dedik. Avrupa'da aşılama yapılırken biz aşı tedarik etmedik. Başından beri milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirdik.

BionTech'i Türk bilim insanları üretti. Bizim insanlarımızın keşfettiği aşıyı almak yerine Çin aşısının peşinden koştular. Hükümete sesleniyorum: 6 aydır siz bu aşıyı niye temin etmediniz? Söylenti var. Çin aşısında aracı vardı onun için iş hızlı yürüdü. Araya aracı sokamadıkları için Çin aşısını aldılar diye. İktidarın çıkıp açıklaması lazım. Sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üstüne 3. doz rapel (pekiştirme aşısı) aşı yapılması gerekiyor. Biliyorsunuz ilk grup aşılar Çin aşısıydı ve Delta varyantına karşı zayıf. Çin aşısı olanlara bir an önce mRNa aşısı yapılması gerekiyor. Buradan sesleniyorum Ağustos ayında risk altındaki vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın 3. doz aşısı yapılmalı.

Bizler serbestçe hareket ederken uluslararası geçişlere de dikkat etmeliyiz. Delta varyantının en çok olan yer Rusya. Hükümet naptı? Uçuşları serbest yaptı. Salgını kontrol altına almaya çalışırken bu kararı rehavet altından alınan bir karar olarak değerlendiriyoruz. Pandemi öncesi Merkez bankası rezervlerini sıfırladırlar, yıllardır biriktirdiğimiz yedek akçelerde sıfırlanmıştı. O yüzde pandemide halkımıza destek olamadılar.

Pandemide en az destek verilen ülkelerden biri Türkiye oldu. Siz har vurup harman savurursanız hazırdan harcayıp kaynaklarınızı tüketirseniz işte böyle halka destek olmazsınız. Ekonomide tedbirli olmak gerekir. Devlet böyle yönetilir. Ticaret ile ilgili mevzuatımıza bir bakkal dükkanı açan vatandaşımızdan müdebbir olması beklenir. Siz küçük vatandaşlardan tedbirli olmasını bekleyin koskoca devleti tedbir almadan yönetin. Böyle bir şey olabilir mi?

Tarım ve çiftçilikle uğraşanlar için bütçe çalışması da yapılmış 56 maddelik bir eylem planı hazırladık. Biz öyle boşa atmıyoruz. İş yapıyoruz bugün de yarın da vatandaşımızın yüzüne bakacağımızı düşünerek konuşuyoruz. Bunun için eylem planlarımızı yazılı olarak paylaşıyoruz. Bu büyük bir sorumluluk gereği. Bu milletin aklıyla alay eden iktidarı her zaman konuşacağız. DEVA partisi emekçilerle, işçilerle, kadınlarla, esnaflarla yola çıktı. Kutuplaşmadan beslenen iktidar olmayacağız.''