Çatışmalar Rusya'nın araya girmesiyle sona erdi. Ancak, bölgede durum hala gergin. Azerbaycan'ın ele geçirdiği bölgeye gitti ve cephenin en ileri noktasında yapılan güçlendirme çalışmaları görüntülendi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2 Nisan'da başlayıp, dört gün boyunca süren çatışmalarda, Azerbaycan ele geçirdiği yüksekliklerde güçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

24 YIL SONRA ELE GERİ ALINDI

Çatışmaların başladığı gece, Azerbaycan ordusu Ermenistan tarafını püskürterek kritik öneme sahip stratejik konumları 24 sene sonra tekrar ele geçirdi. Ermenistan askerleri, Lele Tepe diye adlanan bu yükseklikten, Azerbaycan köylerine ve sivil halkın yaşadığı noktalara ateş açıyordu.

Bu nokta 1994 yılından itibaren yaşanan en şiddetli çatışmaların ardından tekrar ele geçirildi. Karşılıklı yapılan ateşkesin ardından, iki taraf da tekrardan mevzilerinden güçlendirme çalışmalarına başladı.

Karabağ sorunu nedir?

1990’ların başlarında bölgede etnik çatışmalar başladı. Ermenistan’ın Karabağ’ı kendi sınırlarına katma isteğini açıklamasının ardından bu çatışma Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaşa dönüştü. 1991 yılında Kafkasya'da yeni cumhuriyetlerin birbiri ardına bağımsızlıklarını ilan ettiği dönemde Rusya tarafından boşaltılan üslerden elde edilen ağır silahlar, savaşta dengenin Ermenistan'dan yana ağır basmasına neden oldu.

1991-1993 yıllarında, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmiş olup bu işgal günümüzde de sürmektedir. Dağlık Karabağ bölgesi tamamen Azerbaycan toprakları içinde kalmasına rağmen Ermeni ayrılıkçılar Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasındaki Azerbaycan'a ait bölgeyi de işgal ederek bir tampon bölge oluşturmayı başarmışlar ve Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında bağlantı kurmuşlardır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesini ve bu bölgenin çevresindeki yedi ilçeyi (rayon) işgal etti. Dağlık Karabağ ayrılıkçı yönetimi bu arada, 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Ancak bu bağımsızlık ve kurulan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, Ermenistan Cumhuriyeti dahil hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.

Bu savaşı sona erdiren ateşkes anlaşması 1994 yılında Bişkek kentinde imzalandı