Çoklu baro sistemine karşı İstanbul Barosu üyeleri 2 Haziran 2020'de Beyoğlu'ndaki baro binası önünde toplandı. Ancak polis, avukatlara müdahale ederek bir araya gelmelerine izin vermedi. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, baronun resmi Twitter hesabından, 'İyi ki varsınız. Meslektaşlarımla gurur duyuyorum' paylaşımını yaptı.

Polis memuru Çağatay Atasay da bu paylaşımın altına, 'Türkiye Cumhuriyeti devletinin polisi olarak sizlere yapılanı doğru bulmuyorum, üzgünüm, haklı davanızda yanınızdayım yürekten destekliyorum. Orada bulunan kanunsuz emri yerine getiren meslektaşlarımı kınıyorum' diye yazdı.

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; Bu paylaşımın ardından İzmir Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu polis memuru Atasay'ın savunmasını istedi. Disiplin kurulu, Atasay'ı, 'Mesleğin onur ve saygınlığını zedeleyici veya üstlerinin eylem ve işlemlerini olumsuz yönde eleştirici nitelikte tek başına iletişim kanalları vasıtasıyla kamuoyuna yönelik yazı yazmak'la suçlayarak disiplin süreci başlattı.

Atasay'ın ihracı talebiyle toplanan disiplin kurulunun bugün kararını açıklaması bekleniyor. Soruşturma sürecinde Atasay'ın yanında yer alan İstanbul Barosu avukatlarından Ömer Kavili, disiplin kurulunun vereceği kararı beklediklerini söyledi.

'MESLEKTEN ÇIKARILMAM ANAYASA'YA AYKIRIDIR'

Atasay yaptığı savunmada meslekten çıkarma cezasının son derece ağır olduğunu, Twitter paylaşımı esas alınarak, böyle bir ceza verilmesini gerektirecek ağırlıkta olmadığını belirterek 'Atmış olduğum tweet'ler gerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa gereğince tamamen düşünce paylaşımından ibarettir. Suç oluşturacak herhangi bir eylemim bulunmadığından meslekten çıkarılmam bütün bu Beyanname, Sözleşme ve Anayasa'ya aykırıdır. Ayrıca yapmış olduğum paylaşımım hiçbir şekilde mesleğin onur ve haysiyetini zedeleyecek ölçüde olmamıştır. Aksine polislik mesleğinin onur ve haysiyetine aykırı davranışlarda bulunan kişilere karşı yöneltilen bir eleştiridir.

'MESLEĞİN ONURUNU KORUMAK İÇİN PAYLAŞIM YAPTIM'

Polislik mesleğini yerine getirenlerin kanunlara uygun davranışlarda bulunmaları için düşüncelerin paylaşımından ibaret yapılan bir eylemdir. Tamamen düşünce ve eleştiri hakkının kullanılmasından ibarettir. Kaldı ki; hukukun temsilcisi olan avukatların ve baro başkanlarının Anayasal haklarını kullanmak suretiyle düşünce açıklama ve önceden izin almadan yürüyüş yapma ve protesto haklarını kullanmak üzere gerçekleştirdikleri eylemlerinin son derece kanuna aykırı olarak şiddet uygulanmak suretiyle yasaya aykırı emirle engellenmiş olması üzerine polislik mesleğinin onur ve haysiyetini korumak için paylaşım yapmış bulunmaktayım" dedi.

'Bizler, polis olarak kanunlara ve hukuka bağlı kamu görevi yürüten memurlar olduğumuzdan kanun ve hukuk çerçevesinde görevimizi yapmak, kanunlara saygılı olmak ve insan hak ve özgürlüklerini keyfi olarak kısıtlamamak zorundayız" diyen Atasay sözlerine şu şekilde devam etti: "Aksine o tarihte Baro Başkanları ve avukatların Anayasal haklarını kullanmak istemelerine rağmen, kendileri kanuna ve yasalara aykırı olarak engellenmiş ve kanuna aykırı emir uygulanmıştır. Baro Başkanlarının talebine rağmen herhangi bir yazılı emir ibraz edilememiştir. Sadece orada bulunan amirin keyfi ve yasaya aykırı emri ile kanunsuz bir şekilde olaya müdahale edilmiş ve kanunsuz emir yerine getirilmiştir. Bundan sebep ben de kanunsuz emri yerine getiren meslektaşlarıma yönelik eleştiri hakkımı kullanmış oldum ve bu konuda düşüncemi açıklamış oldum. Onurlu yaşam tarzımızda haksızlık karşısında susup dilsiz şeytan mı olmamız bekleniyordu.

'BEN VİCDANLARA SESLENİYORUM'

İddia edilenin aksine mesleğin onur ve haysiyetini zedeleyecek değil polisin kanunlara uygun davranarak toplumda polise duyulan güvenin artmasını ve mesleğin onurunun daha da yükselmesi anlamında düşüncemi açıklamış olduğumdan yasaya aykırı bir eylemim olmadığı halde meslekten çıkarma cezası istenmiş olmasının hukukla bağdaşır tarafı bulunmamaktadır. En önemlisi de, ne biliyor musunuz.? Vicdanınız! Onu rahat ettirin, varsa tabi! Vicdan içinizdeki tanrınızdır, içinizdeki tanrının sesine kulak verin. Eğer o yoksa yok olan bir şeyi istemek hakkım da değil. Ben vicdanlara sesleniyorum."