Fas'ın Marakeş kentinde 10 ve 11 Aralık'ta düzenlenen, uluslararası konferansta imzalanan BM Küresel Göç Sözleşmesi'ne karşı Brüksel’de gösteri düzenlendi. Aşırı sağcı ve ırkçı politikalarıyla bilinen Flaman Menfaati Partisinin çağrısıyla düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı. Polis tarafından yapılan açıklamada gösteriye 5 bin kişinin katıldığı belirtildi.
Polis, gösteri sırasında havai fişek atan göstericilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Gösteri sırasında barikat kuran eylemciler hükümet karşıtı sloganlar attı.
Öte yandan, Brüksel'in merkezinde toplanan yüzlerce kişi de göçmenlere destek gösterisi düzenledi.

BELÇİKA'DA HÜKÜMET KRİZİ

BM Küresel Göç Sözleşmesi'ne verilen destek Belçika'da Başbakan Charles Michel hükümetini tehlikeye sokmuş durumda. Michel'in göç sözleşmesini imzalayacağını duyurmasının ardından üç partili koalisyonun milliyetçi ortağı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) koalisyondan çekilmişti.

Michel, Belçika Kralı Philippe'in onayıyla istifa eden N-VA'lı bakanların yerine koalisyon ortağı partilerin üyelerinden atamalar yaparak azınlık hükümetini sürdüreceğini açıklamıştı.

KÜRESEL GÖÇ SÖZLEŞMESİ

Fas'ın Marakeş kentinde 10 ve 11 Aralık'ta düzenlenen, 164 ülkenin katıldığı uluslararası konferansta imzalanan BM Küresel Göç Sözleşmesi, ülkelerin çoğunluğunun oyuyla kabul edilmişti.

Uluslararası göçün düzenlenmesi için hazırlanan Küresel Göç Sözleşmesi, yasal göç, göçmen hakları ve insan kaçakçılığıyla mücadele gibi konularda dünya çapında ortaklık zemini oluşturmayı amaçlıyor.

Sözleşme, insan hakları ve ulusal egemenlik başta olmak üzere ülkelerin göçle başa çıkmasına yardımcı olmayı, göçmenlerin topluma entegrasyonu gibi konuları kapsıyor. Toplamda 23 hedefin yer aldığı sözleşmeyle, devletler arası iş birliğiyle ülkelerin egemenlik hakları da dikkate alınarak göçün yasal, güvenli ve düzgün bir hale getirilmesi amaçlanıyor.