Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri için bugün kritik bir gün. Strasbourg'da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” konulu bir oturum düzenlendi. O oturumun sonunda Türkiye'nin 2004'te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alınmasına karar verildi. AKPM'deki karar 45'e karşı 113 oyla alındı.

"Türkiye'de demokratik kurumların işleyişi" başlıklı rapor ve karar tasarısı oylandı. Taslak kararda "demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülükleri artık yerine getiremediği" belirtiliyordu.

Medya özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, yargının bağımsızlığı ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL kapsamında alınan tedbirlerin "orantısız" olduğu vurgulanıyordu.

Türkiye, denetim sürecinden çıkarılıp bu sürece sonradan yeniden dahil edilen ilk Avrupa ülkesi oldu.

TÜRKİYE 2004'TE BU SÜREÇTEN ÇIKMIŞTI

Türkiye, 1990'lı yılların başlarında Sovyetik rejimlerden kurtulan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini batı standartlarında demokrasiye dönüştürmek için Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bünyesinde öngörülen bu sürece 1996 yılında dahil oldu. Gerçekleştirdiği reformlar sayesinde Haziran 2004'te bu süreçten çıkarıldı.

Avrupa Komisyonu denetim sürecinden çıkarılan Türkiye'nin "Kopenhag siyasi kriterlerini müzakerelere başlamak için yeterince karşıladığına" kanaat getirmiş ve müzakere sürecine yeşil ışık yakmıştı.