Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği
(AB) kaynaklarıyla 10 milyon Euro'ya yapılan bal paketleme tesisini
inceleyen Vali Seddar Yavuz, Türkiye'de devlet eliyle yapılan ilk
bal paketleme tesisinde,sahte balların belirlenmesi için bir de
akredite laboratuvar bulunacağını söyledi.
Türkiye'de yılda üretilen yaklaşık 105 bin 727 ton balın 16
bin tonunu, Ordulu gezgin arıcılar üretiyor. 5 bin arıcı
ailesinin 527 bin kovanla arıcılık yaptığı kentte, bal üretimi ve
kovan sayısı bakımından da Ordu, Türkiye birincisi konumunda.
Türkiye bal üretiminin yaklaşık yüzde 13'ünü tek başına karşılayan
Ordu'da, 2009 yılında yılında başlayan 'Arım Balım Peteğim' projesi
de tamamlandı. Proje kapsamında 10 milyon Euro'luk; içinde akredite
laboratuvar, bal paketleme, polen temizleme ve paketleme, propolis
işleme, arı sütü ünitesi, ham mum, temel petek ünitesi, AR-GE'den
oluşan bal paketleme tesisi projesinin yüzde 85'i Avrupa Birliği
hibesi, yüzde 15'i ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
tarafından karşılandı.
Uluslararası akreditasyona sahip, sertifika verebilecek test
ve analiz laboratuvarı bulunan tesiste, hileli ballar da
belirlenebilecek. Bal paketleme tesisinde KOBİ'lerin ortak işletme
gideri ödeyerek tesisten faydalanabileceği, 20 gramdan 280 kiloya
kadar paketleme yapabileceği, kendi markalarınını da rahatlıkla
oluşturabileceği belirtildi. Teknolojik özelliği ve akredite
labolatuvarıylada Türkiye'de ve Avrupa'da tek olan tesisi inceleyen
Ordu Valisi Seddar Yavuz, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü
Feyzullah Konak'tan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Enstitü kampüsü
içinde 4 bin 700 metrekarelik alan üzerine kurulan bal paketleme
tesisinin tüm ünitelerini gezerek üretim aşamalarını inceleyen Vali
Yavuz, tesisin makine ve ekipman montaj işlemlerinin tamamlanıp,
deneme üretimine başladığını görmekten dolayı mutlu olduğunu
söyledi.
Analiz laboratuvarlarında, Türkiye’deki en gelişmiş analiz
cihazlarının bulunduğunu belirten Feyzullah Konak ise,
laboratuvarlarda baldaki kalıntı ve diğer analizlerin rahatlıkla
yapılabileceğini, Türkiye'nin bal üretiminde dünyada ikinci konumda
olduğunu vurguladı.