İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, yüzlerce DEAŞ'lı teröristin, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG öncülüğündeki SDG ile Rakka'da varılan anlaşmayı fırsat bilerek Suriye'den kaçtıklarını duyurdu.

Gazetenin haberinde, Türkiye'nin Suriye'den kaçan yüzlerce DEAŞ'lının Avrupa'ya akın edebileceği yönündeki uyarıları da yer aldı.

BBC, geçen ay içerisinde, DEAŞ ile SDG arasında varılan anlaşma kapsamında yaklaşık 250 terörist ve aile bireyleriyle yaklaşık 3 bin 500 kişinin Rakka'dan konvoylarla tahliye edildiğini ortaya çıkarmıştı. Tahliye edilen DEAŞ militanlarının yanlarında silah ve mühimmat götürmelerine de izin verildiği belirtilirken, bazılarının Türkiye sınırına kadar ulaştığı bildirilmişti.

Ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu SDG, ABD önderliğindeki DEAŞ'la mücadele koalisyonunun hava desteğiyle birlikte Rakka'yı Ekim ayında IŞİD'den almıştı.

Times gazetesinin Salı günkü sayısında yer alan Kilis mahreçli haberinde, SDG'nin operasyonu sırasında sivillerin kentten ayrılmasına izin verildiğini ancak Rakka'nın geri alınmasının ardından çoğunluğu Avrupa ülkelerinden gelen yüzlerce DEAŞ'lının da buradan kaçmayı başardığı belirtildi.

Onlarca kişinin de sınırı geçerken, Türk güvenlik güçleri tarafından yakalandığı vurgulandı.

'YPG 10-15 GÜN TUTUP BIRAKIYOR

Sınırı geçmek isterken yakalanan kişilerden biri olan 26 yaşındaki Saddam el Hamadi, The Times'a yaptığı değerlendirmede, "Tahliye anlaşması sırasındaki hareketlenmeyi fırsat bilerek, Türkiye'ye geçmek istedim. Benim gibi birçok kişi vardı. Bunların bir kısmı savaşçı, bir kısmı da sivillerdi. Kullandığımız yolla sınırı geçmek çok kolay. YPG yakaladıklarını 10-15 gün tutuyor, sonra bırakıyor" dedi.

Rakka'dan ayrılanların Avrupa'ya geçerek, burada saldırılar düzenlemesinden endişe ediliyor.

El Hamadi, sınıra kuş uçuşu yaklaşık 1,5 kilometre mesafede bulunan Al Rai kasabasında Türkiye'nin destek verdiği silahlı muhalif gruplar tarafından yakalandığını belirtti.

TÜRK YETKİLİ: YAKALANANLARIN SAYISI ÇOK ARTTI

Haberde DEAŞ'lı teröristlerin insan kaçakçılarına 300 dolar ödeyerek aynı güzergah üzerinden Türkiye'ye kaçmak istedikleri iddiası yer aldı.

The Times'a konuşan ve haberde adı verilmeyen bir Türk yetkili ise "Sınırı geçmek isterken yakalanan kişi sayısında önemli bir artış oldu" dedi.

İngiltere'de istihbarat örgütlerine yakın bir kaynak ise "Avrupa Birliği'nden çıkış sürecinde diğer Avrupa ülkeleriyle yaşanan gerilimlerin yabancı savaşçıların ülkelerine dönüşünü kolaylaştırabileceğini" öne sürdü.