Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa’ya yönelttiği Nazi eleştirisinin haklılığını rakamlar doğruladı. Avusturya'da 2016 yılında kayıt altına alınan ırkçı saldırı sayısı bin 107'ye yükseldi.

MÜLTECİLERE SALDIRIYORLAR

Irkçı saldırıları rapor eden sivil toplum örgütü ZARA derneği, 2016 Yılı Irkçılık Raporu'nu yayımladı. Buna göre, Avusturya'da 2015 yılında 927 ırkçılık vakası görülürken, bu sayı 2016 yılında bin 107’e çıktı. Raporda, saldırılara hedef olan gruplar arasında sığınmacılar ilk sırada yer alıyor. Kayıt altına alınan saldırıların yüzde 35'i sığınmacılara yönelik olurken, sığınmacıları yüzde 16,7 ile Müslümanlar izliyor.

HEDEFLERİ MÜSLÜMANLAR

Rapora göre, ırkçı saldırıların yüzde 41'i belirli bir grup gözetilmeksizin yapılıyor. Sığınmacıların büyük kısmının Müslüman olduğu göz önünde bulundurulduğunda, saldırıların yaklaşık yarısının Müslümanlara yönelik olduğu görülüyor. Raporda, siyasiler ve medya tarafından Müslümanlar ve sığınmacılara karşı olumsuz propaganda ve yayınların etkisiyle bu gruplara yönelik ırkçı vakaların arttığı vurgulandı.

ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA

ZARA derneğinin Başkanı Claudia Schaefer, ırkçılık vakalarının endişe verici boyutlara ulaştığını vurgulayarak “Toplumda oluşturulan korku ve nefret söyleminin, hayatın her alanında gözlemlendiğini, bu durumun siyasi kimliği olmayan kişileri bilinçsiz bir şekilde nefret söylemi kullanmaya yönelttiğini” ifade etti. Schaefer, “Herkes hiçbir ırk, renk, dil ve din ayrımı gözetmeksizin yasalara uymalı” dedi.