Avrupa Komisyonu, Google'ın Android işletim sistemiyle akıllı telefon pazarında haksız rekabete yol açaarak piyasada ki tekel olma yolunda ki adımlarına ceza kesmeye hazırlanıyor.

Google birkaç milyar dolarlık bir cezayla karşı karşıya kalabilir. Ancak şirketin rakipleri, söz konusu para cezasının Google’ın sarsılmaz dominant konumunda herhangi bir değişiklik yapmayacağı ve etkilemeyeceğini düşünmekte.

Windows Phone’un piyasaya tutunamaması olarak Google'ın hedef gösterilmesi ve Apple ürünleri dışındaki tüm akıllı telefonlar ve tabletler Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemiyle çalışıyor olması, komisyon'un şüphelendiği unsurlardan sadece birkaçı.

Avrupa Komisyonu için rekabeti önleyen sorun ise bu işletim sisteminde Google tarafından geliştirilen Haritalar, Gmail, Arama ve benzeri diğer servislerin ön yüklü olarak bulunması. Mobil sektörü içerisinde bulunan firmalar, Android temelli farklı mobil işletim sistemleri kullansa da, günümüzün akıllı telefon pazarı tamamen Android’e teslim olmuş durumda. Avrupa’daki web aramalarının yüzde 90’ını elinde bulunduran Google, Google Arama uygulamasını cihazlarında ön yüklü olarak sunan üreticilere gelir paylaşım modelleri sağlıyor.

Komisyonun gelecek aylarda duyuracağı büyük cezanın yanı sıra Reuters’a konuşan CSS Insight analisti Geoff Blaber ise tüm bunların Google’ın mobil pazardaki sarsılmaz görünen dominant konumunu değiştirmeyeceği görüşü ile beraber: “Karar ne olursa olsun, üreticiler cihazlarında tamamen Android’e bel bağladıkları için dramatik bir değişim yaşanmayacaktır.” dedi.