Schulz'la görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bozkır, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiği bir sırada Strazburg'a geldiğini belirterek, "Şimdiye kadar tüm anlaşmaları karşılıklı güvenle, sorumlu davranarak ve hatta siyasi riskler alarak yaptık. Ziyaretlerimi çok önemli bir süreci olumlu bir şekilde sonuçlandırmak, zorlukları aşarak aynı fotoğrafa birlikte bakabilmek için gerçekleştiriyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin vizelerin kaldırılması için gerekli şartları sağlamak için çok çalıştığını vurgulayan Bozkır, "Bu bir matematik problemi değil. Bu bir siyasi sorun. Durumu siyasi olarak yorumlamak önemli." ifadelerini kullandı.

Bakan Bozkır, Türkiye'nin vize serbestisinin sağlanması için yeterli çabayı gösterdiğini belirterek, "Bizim yorumumuz, (vize muafiyetinin) Avrupa Parlamentosuna taşınmasını sağlayacak şekilde beklentileri yeteri kadar karşıladığımızı yönünde. Türkiye müzakerelere 2004 yılında, AB Komisyonu Kopenhag kriterlerini yeteri kadar sağladığımızı açıkladığı zaman başlamıştı. O açıklama tamamen Kopenhag kriterlerini karşılayın yönünde değildi. Siyasette her zaman manevra yapılabilmesi için bir kural olmalıdır." şeklinde konuştu.

AB Komisyonunun vizelerin kaldırılması için aldığını tavsiye kararına değinen Bozkır, "Komisyon teklifini yaptı. Ancak ne yazık ki bunun yanlış yorumlandığını düşünüyoruz. Çünkü hiçbir şart sunulmuyor. Burada bir süreçten söz ediyoruz. Parlamentodaki sürecin başlaması için söz konusu olan bir şart yok. PKK teröründe güvenlik görevlerinin öldürüldüğü ve canlı bomba eylemlerinin yapıldığı bir bir süreçte terör yasasının değişmesi kesinlikle mümkün değildir. Bizim yasamız Avrupa standartlarına da uygundur." ifadelerini kullandı.

AP Başkanı Schulz, Bakan Bozkır'la görüşmesinin çok yapıcı ve verimli geçtiğini belirterek, "AB Komisyonunun vize serbestisi için gönderdiği taslağı neden parlamentoya göndermediğimi açıkladım. Bizim açımızdan Türkiye sürecin parlamentoda işletilmesi için gerekli şartları henüz sağlamadı. Bu yüzden gerekli süreç için hazırlık yapılmadı." diye konuştu.

Şimdilik soruna bir çözüm bulamadıkların söyleyen Schulz, "AB Komisyonunun gönderdiği taslak 72 şarta dayanıyor. Türkiye bu şartları henüz tamamen yerine getirmiş değil. Bu yüzden süreci durdurdum. Türk tarafı için açık bir seçeneği her zaman bulundurmalıyız. Parlamento ve hükümetin alacağı kararlar olacaktır." ifadelerini kullandı.