Yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi baş gösterdiğinde, seyahat kısıtlamalarının ve ekonomik faaliyetlerindeki bir düşüşün sonucu olarak, 2020'de küresel emisyonlar geçici olarak azaldı. Ancak, emisyonlardaki düşüş, atmosferde yükselmeye devam eden karbondioksit oluşumunu önemli ölçüde etkilemeye yetmedi.

Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonlarının, Covid-19 salgını sırasında emisyonlardaki düşüşe rağmen rekor seviyelere ulaştığını açıkladı. Hawaii'deki Mauna Loa Gözlemevi'ndeki uzun süredir devam eden kayıt istasyonundan yapılan en son ölçümler, küresel karbondioksit seviyelerinin Sanayi Devrimi başladığında olduğundan yüzde 50 daha yüksek olduğunu gösterdi.

EŞİK NOKTASI AŞILDI

Scripps Oşinografi Enstitüsü ve California San Diego Üniversitesi tarafından yayınlanan veriler, Mart ayında sera gazının atmosferik konsantrasyonlarının milyonda ortalama 417,14 parça (ppm) olduğunu gösterdi ve bu yeni bir rekor düzeyi olarak kayıtlara geçti.

BU YIL DAHA DA YÜKSELECEK

Bununla birlikte, İngiltere Meteoroloji Ofisi, yükselen sıcaklıkların ve iklim krizinin ana itici gücü olan aylık karbondioksit konsantrasyonlarının 2021'de yaklaşık 419,5 ppm ile zirve yapacağını tahmin ediyor.