Japonya ve ABD'nin Çin ile nüfuz mücadelesine girdiği Asya-Pasifik'te İngiltere'de varlığını artırma peşinde. İngiltere bir süredir, Tayvan dahil ihtilaflı bölgelerdeki faaliyetlerini artıran Çin'e karşı Japonya ile bağlarını güçlendirmeye çalışıyor. İngiltere Savunma Bakanlığı, Queen Elizabeth isimli uçak gemisi ve eskort gemilerinden oluşan savaş görev grubunun Asya Pasifik'te eylül ayından itibaren konuşlandırılacağını açıkladı.

Savunma Bakanı Ben Wallace, Japon mevkidaşı Nobuo Kishi ile Tokyo'da yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, 'Görev grubunun göreve başlamasının ardından, Birleşik Krallık yıl sonunda bölgeye iki kalıcı gemi konuşlandıracak' ifadelerini kullandı.

BÜYÜK YIĞINAK

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi de savaş görev grubunun ABD ve Japon askeri üslerinin de bulunduğu Japon takımadalarında birçok ziyaret gerçekleştireceğini söyledi. Öte yandan, Japonya ile İngiltere ilişkileri konusunda bir yorum da ABD Savunma BakanlığıPentagon'dan geldi. Bir Pentagon sözcüsü, basına verdiği demeçte 'Hint-Pasifik bölgesinde seyrüsefer özgürlüğünü ve kurallara dayalı bir düzeni destekleyen, müttefikler ve ortaklar ağına bağlılığından ötürü İngiltere'yi kutladığını' ifade etti.

Batılı emperyalist ülkelerle Japonya ve Güney Kore gibi bölge ülkelerini yanına alan ABD ile Çin arasında bölgede büyük bir rekabet sözkonusu. İki ülke arasında Batı Pasifik'te tehlikeli bir askeri rekabet var. Güney Çin Denizi'nde Çin'i sıkıştırmak isteyen ABD her geçen gün baskı ve provokasyonlarını artırıyor. Bu denizde ABD ve Çin donanmalarına bağlı gemiler ve savaş uçakları sık sık çatışmanın eşiğinden dönüyorlar. Güney Çin Denizi'ndeki adalar üzerindeki hak iddiaları ciddi bir kriz nedeni. Son olarak Filipinler, Güney Çin Denizi'nde bir Çin savaş gemisini uzaklaştırdıklarını bildirdi. Bloomberg'in haberine göre, Filipinler Sahil Güvenlik Komutanlığından bugün yapılan açıklamada, 13 Temmuz'da, Güney Çin Denizi'ndeki Marie Louise Bank'ta bir Çin savaş gemisine uyarıda bulunulduğu ve daha sonra geminin uzaklaştırıldığı belirtildi.

DÜNYANIN YENİ AĞIRLIK MERKEZİ

ABD'nin askeri yığınak yaptığı Asya Pasifik bölgesi dünyanın yeni ekonomik ve siyasi güç merkezi. ABD, Çin, Rusya, Güney ve Kuzey Kore, Endonezya, Malezya, Filipinler, Tayvan, Tayland gibi ülkeler etkinlik mücadelesi içerisinde. Asya Pasifik Bölgesi, dünya nüfusunun yüzde 40'ını, küresel ticaret hacminin yüzde 30'unu ve dünya ekonomik büyüklüğünün yüzde 23'ünü kapsıyor. Dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 60'ını, Asya-Pasifik ülkeleri sağlıyor. Dünya genelindeki ekonomik büyüme yüzde 4 iken, bu bölgede yüzde 5'in üzerinde. Yani Asya-Pasifik, daha hızlı büyümeye devam ediyor. Dünyanın en büyük 3 ekonomisi, ABD, Çin, Japonya, Pasifik'te. Tarihte ilk defa, Pasifik üzerinden yapılan ticaret, Atlantik'i geçti. 21. yüzyılın bir 'Pasifik Yüzyılı' olması öngörülüyor. Dünyanın en büyük 3 ekonomisi, ABD, Çin, Japonya, Pasifik'te. Tarihte ilk defa, Pasifik üzerinden yapılan ticaret, Atlantik'i geçti. 21. yüzyılın bir 'Pasifik Yüzyılı' olması öngörülüyor.