İki çocuk babası Astsubay Başçavuş Hasan Cortan, İzmir’de kurulu Menemen 57. Topçu Tugay Komutanlığı’nda görevliydi. Ege Ordu Denetlemesi kapsamında Cortan da 3 kilometrelik koşuya katıldı. Geçen yıl 15 Mart’ta yapılan koşu esnasında Cortan kalp krizi geçirdi.

Asker ailesine yardım şoku.. Son umutları Yargıtayİlk müdahalesi olay yerinde yapılan Cortan, en son 22 Mart’ta Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine yatırıldı. Cortan, kalp krizi geçirdiği için TSK Dayanışma Vakfı’na yatırası gereken 40 liralık katkı payını yatıramadı. Cortan tedavi altındayken eşi, söz konusu ödemeyi vakfın hesabına 31 Mart günü gönderdi. Hastanede tedavi gören Cortan 3 Mayıs günü, kan zehirlenmesinden hayatını kaybetti.

KATKI PAYINI ZAMANINDA YATIRMADINIZ

Cortan, defnedildikten birkaç ay sonra ailesi, 55 bin TL’lik ölüm yardımı için TSK Dayanışma Vakfına başvurdu. Ancak vakfın yanıtı olumsuz oldu. Bu kez, ailenin avukatı vakfa resmi yazı ile başvurdu. Vakıf adına 2 Kasım2016’da, Genel Müdür sıfatı ile Emekli Tümgeneral Yaşar Bal imzası ile verilen yanıt da olumsuz oldu. Yazıda, yönetmeliğin ilgili maddesine atıfta bulunularak, ödenmesi gereken katkı payının yatırılmadığı kaydedildi.

MAHKEME DE GERİ ÇEVİRDİ

Bu yazı sonrası, konu yargıya taşındı. Ankara Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan dava dosyasına, mahkemenin talebi ile bilirkişi raporu da sunuldu. Raporda, vakfın, ölüm yardımını yapmamasının mevzuata uygun olduğu savunuldu. Davacı Cortan ailesinin avukatı, rapora itiraz etse de, mahkeme yeni bir bilirkişi raporu alınmasına gerek olmadığına karar verdi. Mahkeme, 7 Aralık’taki duruşmada, Cortan ailesinin davasının reddine karar verdi. Gerekçeli kararın çıkması ile dosya Yargıtay’a taşınacak.