Türk siyaset bilimcisi Engin Özer Katar kriziyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bildiğiniz üzere Amerikan yönetimi 11 Eylül saldırıları ile ilgili olarak Suudi Arabistan yönetimini sorumlu tutan bir karar almış, ardından bu ülkenin ABD’deki 750 milyar doları bulan mal varlığını dondurmuştu.

Tüm bu gelişmelerden sonra, bir ay önce Amerika’nın yeni Başkanı Riyad yönetimi ile tüm sorunların çözüldüğünü söylemişti. Bu açıklamanın ardından Amerikan basınında iki ülke arasınaki gizli anlaşma konusunda bazı yorumlar yer almıştı. Anlaşmaya göre, Suudlar Ortadoğu ve Afrika’da Amerikan ekseninden uzaklaşan Türkiye’nin yerini dolduracak. Ankara yönetimini zora sokacak bazı hamleler yapılması karşılığında Trump yönetimi Suudların 11 Eylül bağlantıları iddiasından vazgeçecek ve bloke ettikleri Suud parasının salınmasını sağlayacak. Kabaca anlaşma bu şekilde açıklanabilir.

Katar meselesine gelince, bilindiği gibi Katar Türkiye’nin en yakın müttefiklerinden biri, ayrıca bu ülkede Türk askeri üssü bulunuyor ve Katar Suudi Arabistan açısından bakıldığında çok stratejik bir konuma sahip. Son dönemde Katar’ın Amerikan yönetiminden ziyade Ankara ile askeri ve finans alanında işbirliği yapması ve “Müslüman kardeşler” ile sıkı bağları Wahabi yönetim tarafından tepki görmektedir.

Wahabist inancın başka ülkelerde yaygınlaşması için milyarlarca dolar harcayan Riyad yönetimi ve güdümündeki diğer ülkelerin bu kararı alması saçmalıktan başka bir şey değildir. Burada Suud yönetimine şu sorulabilir: Suriye’de Suudların silahlandırdığı sözde İslam ordusu, Katar’ın desteklediği Özgür Suriye Ordusu’ndan daha mı demokrat?!

Bu karar aslında Trump’ın emri ile Türkiye’ye karşı alınmış bir karardır. Suudi Arabistan’ın kararı desteklemesi, Suriye’de yeni başlayan Rus-Türk stratejik işbirliğine verilen tepkidir. Gayet net görüldüğü gibi Trump son derece adi bir iş adamı gibi hareket ediyor, aldığı kararlar bölgede çatışmanın artmasına neden olacaktır.

Türkiye’nin Suriye politikası tamamen başarısız oldu. Meseleye buradan bakacak olursak, Başbakan’ın açıklamasını anlayabiliriz. O, iyi bir siyasetçi olarak tansiyonu düşürmeye çalışıyor. Ancak biz biliyoruz ki, Amerikan yönetiminin bu örgütlerle işbirliği uzun vadeli olacak. Amerikan yönetimi ile Ankara, Suriye’nin geleceği konusunda tamamen farklı düşüncede. Bu nedenle Türk-Amerikan ilişkilerinin yakın vadede toparlanması söz konusu değil.

Washington yönetimi Suriye için «taktiksel işbirliği» arasaydı Türkiye ile işbirliği yapardı. Trump bölgede zayıf ve ucuz maliyetli kuklalar arıyor.”

Kaynak: Nicat Hacıyev - Tr.Yenicag.Az