Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin, "İngiltere'nin AB'den ayrılmasının Ortadoğu'daki barış sürecini olumsuz etkileyeceği" değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

Arabi, dün resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'a gelen Norveç'in Ortadoğu barış süreci elçisi Tor Wennesland'ı kabulünün ardından basın açıklaması yaptı.

Ortadoğu barış sürecinde ABD'nin durgunluğunun ve İsrail'in reddedici tavrının devam edeceğini beklediğini söyleyen Arabi, "Bu türden engelleri aşmak için barış sürecine ivme kazandıracak uluslararası bir oluşumun olması gerekiyor. Ne yazık ki İngiltere'nin AB'den çıkması sebebiyle bu oluşum sağlanamayacak." dedi.

Filistin ve İsrail arasındaki müzakerelerin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ya da devletler grubu gözetiminde olması gerektiğini vurgulayan Arabi, "taraflar arasındaki müzakerelere tanık olacak uluslararası bir gözetimin olmaması durumunda İsrail'in müzakereleri uzun yıllar devam ettireceğini" ifade etti.

Arabi, uluslararası kararlar uygulamaya konulmadan Filistin ile İsrail arasında yeniden müzakerelerin başlayacağı yönündeki sözlerin başarısız olmaya mahkum olduğunu kaydetti.

Fransa, Ortadoğu barış sürecini yeniden başlatmak amacıyla 3 Haziran'da başkent Paris'te Ortadoğu Barış Süreci Bakanlar Toplantısı'nı düzenlemişti. Konunun tarafları olan İsrail ve Filistin'in katılmadığı toplantının, yıl sonunda gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası toplantı için ön hazırlık olduğu ifade edilmişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşasını durdurmayı, 1967 sınırlarının esas alınması ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması şartlarını kabul etmemesi sebebiyle Nisan 2014'te durmuştu.