İki kişi olayları benzer şekilde gördüğünde bu kişiler için “aynı frekanstalar” denir. İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar bu söylemi bilimsel olarak da doğruladı. Araştırma, bir ninni eşliğinde birbirlerinin gözünün içine baktıklarında yetişkinlerin ve bebeklerin beyin dalgalarının senkronize olduğunu ortaya çıkardı.

Doktor Leong, “Anne başka yöne baktığında gözleri hala bebeğin üstündeyse, bebekle iletişim kurma niyeti çok daha açık oluyor. Çünkü başka bir yöne dönük olmasının bir nedeni olması gerekir. Niyetteki bu yoğunlaşmanın çift arasındaki senkronun esas motivasyonu olabileceğini düşünüyoruz,” diyor.

Bebeklerin iletişim kurma niyeti, çıkardıkları seslerin sayısı ve uzunluğuyla ölçülüyor. En uzun süre ses çıkaran bebeklerin yetişkinlerle en güçlü senkrona sahip oldukları düşünülüyor. Bilimadamları bunun da öğrenmeyi daha etkin hale getirdiğini söylüyor.

Uzman, “Bebekler ve onlara bakanların doğrudan göz teması kurması iletişim ve dil gelişimini tetikliyor olabilir,”şeklinde konuşuyor.

Bilimadamlarına göre yetişkin ve bebek beyni arasındaki senkron, her ikisi de iletişim kurmak istediğinde daha yoğun oluyor.