Günümüzde her 5 çocuktan birinde görülen bahar alerjisi, halk arasında saman nezlesi, polen alerjisi olarak da biliniyor.

Mersin Yenişehir Belediyesi’nde anne ve anne adaylarıyla buluşan Yenidoğan Hemşiresi Esra Ertuğrul, bahar alerjisi yaşayan bebekler için bu dönemde alınması gereken önemler hakkında anneleri uyardı. Ertuğrul, anneler için, çocuklarıyla birlikte rahat bir nefes alarak baharın tadını çıkarmalarını sağlayacak 10 önemli ipucu verdi.


Seminerde en çok sorulan sorulardan biri alerjik bebek sahibi annelerin yaşadığı polen (bahar) alerjisi belirtileriydi. Bebek Hemşiresi Esra Ertuğrul, bahar alerjisinin sebepleri ve belirtileri hakkında açıklamalar yaptı:


“Bahar gelince özellikle alerjisi olanlar için hayat gittikçe zorlaşmaya başlıyor. Söz konusu çocuklarımız olunca konu daha da hassaslaşıyor. Günümüzde her 5 çocuktan birinde görülen bahar alerjisine havada yayılan ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları polenler neden oluyor. Polenler alerjik kişilerde ani gelişen tekrarlayıcı hapşırıklar, burun akıntısı veya burun tıkanması, burun ve damakta kaşıntı, gözlerde yanma ve kaşıntı, geniz akıntısı gibi belirtiler gösteriyor. Ancak bazı kişilerde cilt döküntüleri, kaşıntı yaparken bazı kişilerde de astıma neden olabiliyor” dedi.


“Çocukları bahar alerjisinden korumak için 10 ipucu”


Çocuklarımızla uzun ve karanlık kış mevsiminden sonra güneşli bahar aylarında haklı olarak sokakta daha çok vakit geçiriyoruz. Parkta oynamaya başlayan bebekler polenlere maruz kalındığında ne yazık ki bahar alerjisine davetiye çıkarılıyor. Bebek Hemşiresi Esra Ertuğrul, yaşam standartını düşüren bu dönemsel süreçte çocukları bahar alerjisinden koruyacak 10 önemli ipucunu şöyle sıraladı:


"Evinizi havalandırdığınız saatlere dikkat edin.


Evinizi sabah erken saatlerde (polen saatinde) havalandırmayın, mümkün olduğunca sabah erken saatlerde dışarı çıkmayın. Piknik yapmayı seviyorsa çocuğunuz, kısa süreli dışarda olun.

Yanınızda gözlük bulundurun.

Bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmaları önemlidir. Bu sebepten dolayı çocuğun sevebileceği bir güneş gözlüğü almak faydalı olacaktır. Gözlüğünü düzenli olarak yıkamayı unutmayın çünkü gözlük camınıza yapışan her polen taneciği yakınmaların artmasına neden olabilir.


Burnundan nefes aldığına emin olun.


Burundan nefes alıp vermek çok önlemdir çünkü burun polen filtresi görevi görüp akciğerlere gitmesini engelleyebilir. Burnunun sürekli açık olmasına dikkat edin.

Hava Temizleme Cihazı Önemli
Kapalı ortamlardaki havanın da mümkün olduğunca polenlerden arındırılması gerektiğini düşünerek evde ve arabada klima veya hava temizleme cihazı kullanın. Bu cihazların filtrelerini sık sık temizleyin.

Bol Su Kullanın


Havalar güzel olması nedeniyle sokaklarda çok fazla kalınacağı için sık sık yüzün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara edilmesine dikkat edin.


Kıyafetlerini sık sık değiştirin


Çocuğunuz sokaktan eve geldiği zaman polen yapışmasından dolayı giysilerini hemen değiştirin. Ancak değiştirme işlemini çocuğun odasında yapmayın.


Düzenli duş aldırın


Saçlar tozu tutar. Bu nedenle her akşam saçlar yıkanıp duş alınmalı. Böylece çocuğunuzun üzerindeki polen tozlarından arınmasına yardımcı olursunuz.


Halı Seçimi Çok Önemli


Çocuğunuzun odasındaki büyük ve kabarık halılardan kurtulun!


Evdeki Çiçeklere Dikkat


Çiçeksiz bitkileri evde bulundurmamalıyız.