ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, önce, önceki akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşme 3 saat 15 dakika sürdü. Konuk bakan dün de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak açıklama yapıldı: İki ülke arasındaki sorunların çözümü için en geç Mart ortasına kadar ortak mekanizma kurulması kararlaştırıldı.

TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE MÜCADELE

Türkiye ile ABD'nin uzun süreli müttefikler olarak DEAŞ, PKK, El-Kaide ve diğer tüm terör örgütleri ​ile bu terör örgütlerinin uzantılarıyla mücadele konusundaki kararlılıkları yinelendi. Tarafların, iki ülke halklarını doğrudan hedef alan terör tehditlerine karşı meşru müdafaa haklarını tanıdıkları bildirildi. Açıklamada ABD’nin FETÖ’cü darbe girişimini kınadığı da yer aldı.

SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve ulusal birliğinin muhafazasına bağlılıklarının teyit edildiği açıklamada, "Suriye içinde oldu bittiler yaratılmasına ve demografik değişimlere yönelik tüm girişimlere karşı kararlılıkla dururlar" ifadesi kullanıldı. Suriye'nin istikrara kavuşturulması konusunda eş güdüm içinde olunmaya devam edileceği vurgulandı.

NORMALLEŞME İÇİN ANLAŞTIK

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: İlişkilerimizi tekrar normalleştirme konusunda bir anlayışa vardık. Bunun için atılması gereken adımlar var. Her iki tarafın beklentisi var. FETÖ ve ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek konusunda beklentilerimizi net şekilde dile getirdik. YPG’nin bir an önce Menbiç’ten çıkması lazım. Bu ABD'nin bize vermiş olduğu bir söz. Bu sözün uygulamada nasıl tutulacağını bu çalışmada da ele alacağız.

MENBİÇ ÖNCELİKLİ KONU OLACAK

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TILLERSON: Önce Menbiç konusunu ele alacağız. Üzerinde çalışacağımız konuların birincisi bu. Tabii daha önce Birleşik Devletlerin bazı taahhütleri var. Bu taahhütler henüz tamamlanmadı. Çalışma grupları çerçevesinde bunların üzerinde çalışacağız. Menbiç buradaki önceliklerden biri olacak. Türkiye ve ABD arasındaki ilişki, son derece derin ve önemli bir ilişki