Ankara merkezli 4 ilde oto hırsızlarına yönelik düzenlenen ve 17 kişinin gözaltına alındığı operasyonda 5 kişi tutuklandı. Araçlardan bazıları Ankara Emniyet Müdürlüğünde sahiplerine teslim edildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, son dönemlerdeki terör saldırılarında çalıntı ve ikiz plakalı araç kullanımının artması üzerine yaptıkları çalışmalarla Ankara, Konya, Adana ve Antalya'da eş zamanlı operasyon gerçekleştirmişti.

Operasyonda çete lideri R.T'nin de aralarında bulunduğu toplam 17 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan zanlılardan aralarında örgüt lideri R.T'nin de bulunduğu 5 kişi tutuklandı, 9'u adli kontrol şartıyla, 3'ü ise savcılıktan serbest bırakıldı.

Keşfe "düğün", alıcıya "enayi"

Teknik ve fiziki takibe takılan zanlılardan örgüt lideri R.T'nin çaldığı araçları "joker" olarak tabir edilen A.A. (34) ve B.Y. (41) isimli kişilerle Konya ve Adana'ya gönderdiğini belirleyen polis, araçların burada "change" denilen işlemle motor ve şasi numaralarının değiştirildiğini, ayrıca plakalarının hurda araçlardan alındığını belirledi.

Kendi aralarında "WhatsApp" uygulamasıyla haberleştikleri de belirlenen zanlıların, aralarında şifreli sözcükler kullandıkları, araç keşfine "düğün", araçların motor ve şasi numaralarının değiştirilmesine "halka", bu araçları satın alacak üçüncü kişilere de "enayi" dedikleri tespit edildi.

Özellikle modeli düşük bir markaya yönelen örgüt lideri R.T'nin, "zincir" denilen bir mekanizmayla bu araçların kontak anahtarını kopyaladığı ve kısa sürede otomobil çaldığı da güvenlik kameralarına yansıdı.

Yakalanmamak için yöntem değiştiren R.T'nin, Mamak Misket Mahallesi'nde kiraladığı bir gecekonduyu, araçların motor ve şasi numalarının değiştirildiği işlem için tamirhaneye dönüştürdüğünü tespit eden polis, zanlının komşularına da iyi gözükerek dikkat çekmediğini belirledi.

Olası bir operasyona karşı Mamak'taki evin girişine 3 köpek bağlayan R.T, polis ekiplerinin baskını sırasında buradan kaçtı ancak başka şüpheliler gözaltına alındı. R.T, Keçiören'deki bir akrabasının evine düzenlenen ikinci baskında yakalandı.

Araçları çalınanlardan bazıları Ankara Emniyet Müdürlüğüne gelip otomobillerini teslim alırken, Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan'a da teşekkür etti.