Ankara Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Vergi Denetim Kurulu, MASAK, KOM Daire Başkanlığı personelinin katıldığı, Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı 'Demir Yumruk' Operasyonu düzenlendi. Operasyonda şu ana kadar Erol Eşrefoğlu'nun (Evcil) da aralarında olduğu 3 ayrı suç örgütünün lideri ile birlikte 310 şüpheli gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; "Demir-çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozan, sektördeki firmaları devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan şirketler üzerinden 105 milyarlık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar zarara uğratan firmalara yönelik Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı 'Demir Yumruk' operasyonu düzenlendi. Operasyonda şu ana kadar Erol Eşrefoğlu (Evcil), aralarında olduğu 3 ayrı suç örgütünün lideri ile birlikte 300 şahıs gözaltına alındı, gözaltı işlemleri devam ediyor" denildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, demir çelik sektöründe üretici olarak faaliyet gösteren ve güçlenerek tekelleşmeye çalışan suç örgütlerine yönelik, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "nitelikli dolandırıcılık", "rüşvet" ve "213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'na muhalefet" suçlarından soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı; Demir Çelik Sektöründe üretici olarak faaliyet gösteren ve güçlenerek tekelleşmeye çalışan suç örgütlerine yönelik, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Nitelikli Dolandırıcılık, Rüşvet ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa muhalefet suçlarından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, Vergi Denetim Kurulu Müfettişleri , MASAK personeli ortak çalışma grubu oluşturdu, bu gruba KOM ekipleri de destek verdi.

10 AY BOYUNCA TEKNİK TAKİP YAPILDI, 3 AYRI SUÇ ÖRGÜTÜ TESPİT EDİLDİ

Oluşturulan ortak çalışma grubu operasyonun hazırlık aşamasında her bilgi, belge ve detayı titizlikle değerlendirilirken, 10 ay süresince dinleme ve fiziki takip tedbirlerini de uyguladı. Bu çalışmaların sonucunda Demir Çelik sektöründe faaliyet gösteren 3 ayrı suç örgütü tespit edildi.

TEKEL OLUŞTURMUŞLAR

Bu suç örtülerinin demir çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozdukları, sektördeki diğer firmaları devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları,sahte fatura düzenleyerek 3'üncü şahıslar üzerinden kurdukları paravan şirketler aracılığıyla haksız kazanç sağladıkları belirlendi.

KAMUYU 25 MİLYAR LİRA ZARARA UĞRATTILAR

Firmaların düzenledikleri 105 milyar liralık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattıkları tespit edildi. (2021 yılında organizasyon kapsamındaki paravan firmaların düzenlenmiş olduğu fatura tutarı neredeyse Türkiye Cumhuriyeti'nin EĞİTİM için ayırdığı ödenek tutarı kadar)

500 MİLYON LİRA ELE GEÇİRİLDİ

Ankara merkezli 29 ilde, demir- çelik fiyatlarını manipüle eden, 105 milyar liralık sahte faturayla kamuyu 25 milyar lira zarara uğratan şirketlere yönelik düzenlenen 'Demir Yumruk' operasyonunda yaklaşık 4 kamyonu dolduran belge ve ziynet eşyaları ile bavullar içinde 500 milyon lira ele geçirildi. Vergi denetime takılmamak için demirleri, şehir içindeki depolarda gezdirdiği belirlenen şüphelilerin, şehirler arasında Plaka Tanıma Sistemi'nde usulsüzlüğe yakalanmamak için de boş kamyonetleri ülke genelinde gezdirdiği saptandı.

EROL EVCİL'E REZİDANSTA GÖZALTI

Öte yandan operasyonda gözaltına alınan Erol Eşrefoğlu'nun (Evcil), İskenderun'da kaldığı rezidansta kaçmaya çalışırken gözaltına alındığı belirtildi. Eşrefoğlu'nun liderliğini yaptığı çetenin ise yöneticileri zor durumdaki fabrikaları hedef aldığı tespit edildi.

Çetenin, bu fabrikaları, taşınmazların haciz olmaması için kiraladığı saptandı. Çeteye ait iş yerlerinde ise 25 milyon lira ele geçirildi.

Çetenin, para nakillerinde kendi aralarında 'kurye' diye tabir ettikleri kişileri kullandıkları belirlendi. Kuryelerin, ilk şirketten aldıkları paraları aradaki paravan şirketlerin hesaplarına aktardıktan sonra en son Eşrefoğlu'na ait şirkete nakit olarak getirdikleri tespit edildi. 'Kurye'lerin ise silahlı korumalar eşliğinde hareket ettikleri öğrenildi.

İŞTE OPERASYON YAPILAN SUÇ GRUPLARI

- ABA grubu

Ankara Mali Şube ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda, Erol Eşrefoğlu'nun elebaşılığını yaptığı ve "ABA Grubu" denilen suç grubunun, demir-çelik ürünlerini piyasaya sattıktan sonra paraları örgüt liderinin talimatıyla grup şirketleri hesaplarına aktardıkları ve firmaların içinin boşaltıldığı belirlendi.

KDV, Kurumlar Vergisi ve stopaj ödemelerinin firmalar üzerinde bırakıldığı, böylece borç yükünün arttırıldığı, borçlar nedeniyle haciz gelmesi durumunda kiracı değişimine giderek faaliyete devam edildiği tespit edildi.

Firmaların, başlangıçta yaptıkları işlerden dolayı ilk etapta cüzi miktarlarda vergi ödedikten sonra piyasada güven sağladıkları, sonrasında vergilerini de ödemedikleri, ayrıca bu grubun, demir çelik sektöründe faaliyet yürüten köklü firmaları kasıtlı olarak iflasa sürükledikleri ortaya çıktı.

- Eryılmazlar

Operasyon düzenlenen ve "Eryılmazlar" olarak bilinen ikinci suç grubunun, yasal ticaretlerinin yanı sıra üretici firmalardan kayıt dışı temin ettiği kütükleri nervürlü demir haline getirerek, yine kayıt dışı sattığı, sahte fatura düzenledikleri ve özellikle kütük demirde ödemeleri gereken vergiyi ödemeyerek kamu zararına neden oldukları belirlendi. Suç grubu içerisindeki kişilerin birbirleri ile görüşmelerini de deşifre eden ekipler, faturasız mal satışlarının "B", "İKİ" ve "ALTTAN" şeklinde adlandırıldığını tespit etti.

- DETAŞ

Soruşturma sürecinde "DETAŞ" olarak bilinen suç grubunu da mercek altına alan ekipler, "kapamada kullanılacak paralar ile çeklerde belirtilen keşideci, lehtar ilişkisi ile kapama yapılacak hesabın belirlendiğini, keşide edilen çekin paravan şirketlerin kaşe bilgileri kullanılarak çekin ciro silsilesinin oluşturulduğunu" ortaya çıkardı.

Çekte bulunan son cirolunun, muhatap bankadan parayı aldıktan sonra dışarda bekleyen örgüt kuryelerine verdiği, kuryenin, bu paraları gün içerisinde aldıkları firmalara tekrar teslim ettiği ve böylece devletin vergi kaybına uğratıldığı tespit edildi.

Yapılan çalışmalarda, Erol Eşrefoğlu'nun kamuyu 3 milyar 955 milyon 628 bin 534 lira 48 kuruş, Eryılmazlar grubunun 1 milyar 436 milyon 81 bin 160 lira 81 kuruş, DETAŞ grubunun ise 20 milyar 645 milyon 967 bin 53 lira 80 kuruş zarara uğrattıkları belirlendi.

- 707 kişinin ifadesi alınacak

Operasyon kapsamında, birinci grupta 303, ikinci grupta 20, üçüncü grupta ise 51 olmak üzere toplam 374 şüpheli hakkında gözaltı kararı bulunuyor.

Ayrıca 455 kişinin bilgi sahibi, 244 kişinin ikmalen şüpheli ve 8 kişinin de müşteki olmak üzere toplam 707 kişinin ifadesi alınacak.

Operasyonda şu ana kadar yapılan ikamet ve iş yeri aramalarında, 6 ruhsatsız tabanca, çok sayıda kaşe, irsaliye defteri, fatura ve ziynet eşyası ele geçirildi, yüklü miktarda nakit paraya el konuldu.

Adana'da gözaltına alınan zanlılar, adli tıp biriminden sağlık kontrolünden geçirildi.

TEHDİT VE ZOR KULLANMA

Erol Evcil'le ilgili daha önce de iş yaptığı alacaklılarını ve çalışanları tehdit ettiği, Nursan Demir-Çelik fabrikasının yönetimini tehdit ve zorla devraldığı iddiaları gündeme gelmişti. Borçlu olduğu kişileri adamları vasıtasıyla sindirdiği ve ödeme yapmadığı en çok dile getirilen iddialar arasındaydı.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...

EROL EVCİL KİMDİR?

"Erol Evcil" olarak bilinen gerçek adı Erol Eşrefoğlu, Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olduğu ve kara para aklama iddiasıyla yargılanmıştı.

Evcil, Haziran 1997'de Orta Doğu ve Balkanlar'ın en büyük entegre zeytin fabrikasını kurduğunu açıklarken adı "Zeytin yağı kralı"na çıkmıştı. Evcil ayrıca Adil Öngen'in arabasının kurşunlanması olayında Çakıcı'yı azmettirdiği gerekçesiyle suçlandı ve hakkında 8 yıl 9 ay hapis istemiyle dava açıldı.

Adana'da gözaltına alınan zanlılar, adli tıp biriminden sağlık kontrolünden geçirildi.

Nesim Malki cinayetini azmettirdiği gerekçesiyle tüm dünyada İnterpol tarafından aranan Erol Evcil, 28 Kasım 1999'da Bursa'da bir villaya düzenlenen operasyon sonucu yakalandı.

Malki cinayeti ve Türkbank'ın resmi ihalesine fesat karıştırmak iddiasıyla yapılan soruşturma sonucunda, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Evcil hakkında kamu davası açıldı. İddianamede, Evcil'in 'suç işlemek için çete oluşturmak', 'taammüden adam öldürmeye azmettirmek', 'tehditle menfaat sağlamak' suçlarından bir kez idam ve 27 yıldan 44 yıla kadar da hapis cezasına çarptırılması istendi.

Evcil, 3 Nisan 2000'de Türkbank ihalesine fesat karıştırmak iddiasıyla yargılandığı davada tahliye edildi. Malki cinayetini azmettirmek suçundan tutuklanan Evcil 2020 yılında tahliye oldu.

Erol Evcil'in Sivas'taki demir çelik fabrikaları SİDEMİR ve SİDER sahibi olduğu biliniyor.

İÇ PİYASADA 20 MİLYAR DOLARLIK TÜKETİM VAR

Türkiye, 40 milyon ton çelik üretimi ile dünyada yedinci sırayı alarak önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye, yılda 9 milyar dolar civarında demir çelik hurdası da dahil olmak üzere toplam 12 milyar dolar civarında hammadde ithal ediyor ise de bununla, iç piyasanın tükettiği 20 milyar dolarlık çeliği tedarik ediyor, ayrıca 17 milyar dolar civarında da ihracat yapıyor.

Türkiye'de 32 demir çelik fabrikasında 49 bin kişi istihdam ediyor.

İşte operasyonda gözaltına alınan diğer isimler…

1- Melih Karabacak

2- Hasan Ongün

3- Nurettin Bingöl

4- Galip Yurter

5- Gökhan Baştuğ

6- Serhat Sarıoğlu

7- Kadir Ongün

8- Rıfat Ongün

9- Serkan Özalıcı

10- Murat Can

11- Süheyla Ongün

12- Murat Acar

13- Özgür Çeçen

14- Şemsettin Bingöl

15- Mehmet Acar

16- Esra Elmas (Sarı)

17- Hazar Umut Perioğlu

18- Oben Can Ongün

19- Mehmet Dönmez

20- Bülent Çavaş

21- Gürhan Sayıl

22- Yahya Daş

23- Ali Kırar

24- Cemil Arı

25- Gazi Dik

26- Mehmet Kırmızıkan

27- Sezer Erşan

28- Murat Ongün

29- Kemal Tel

30- Emine Ongün

31- İshak Bingöl

32- Ogün Balca

33- Adem Durmuş

34- Mehmet Bozkurt

35- Harun Yiğit

36- İbrahim Halil Kaya

37- Mehmet Koca

39- Oral Çil

40- Osman Al

41- Osman Çil

42- Muzaffer İzgi

43- Hasan Soydan

44- Osman İzgi

45- Serkan Peker

46- Özdemir Öntürk

47- Berat Nuri Şengül

48- Soner Eryılmaz