Son zamanlarda dolar kurundan bulduğu destekle yükseliş eğiliminde hareket eden ve rekor üzerine rekor kıran altının gram fiyatı, 187,5 lira ile tüm zamanların zirvesini gördü.

Sene başından bu yana yatırımcısına yüzde 17'nin üzerinde getiri sağlayan altının gram fiyatı geçen hafta, altının ons fiyatındaki değer kayıplarına karşın dolar kurundaki yükselişlerden bulduğu destekle alış ağırlıklı bir seyir izledi. 15 Mayıs Salı günü 187,5 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören gram altın, yatırımcısına haftalık bazda yüzde 2,04 getiri sağlayarak haftayı 186,5 liradan tamamladı.

ALIM İÇİN ACELE ETMEYİN BEKLEYİN!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altının gram fiyatında kısa vadeli olarak yükseliş trendini sürdüreceğini ifade ederek, önümüzdeki üç aylık süreçte 192 lira seviyelerine kadar bu yükselişlerin devam edeceğini söyledi. Dolar kurundaki yukarı yönlü eğilimin beraberinde altının gram fiyatındaki yükselişi destekleyebileceğini öngören Memiş, şu tavsiyelerde bulundu: "Kademeli olarak 187, 189, devamında 192 lira seviyelerine kadar altında yeni tarihi bir zirve bekliyorum. Ancak yerli yatırımcılar, altın borcu olanlar ve altına yatırım yapacak olanlar için kısa vadede 183-185 seviyelerinin üzerindeki rakamlar yatırımcısına alım fırsatı vermiyor. Daha çok satış fırsatı veriyor. Yıl içerisinde de tekrar 170-175 lira seviyelerine kadar geri çekilmeler olabilir. O yüzden alım için acele etmeyelim. Piyasaların sakinleşmesini, en azından seçim sürecinin bitmesini beklemek lazım.”

VATANDAŞ 200 LİRAYI BEKLİYOR

Vatandaşın altın tasarruflarından vazgeçmediğini dile getiren Memiş, şöyle devam etti: "Altının gram fiyatı 100-125 seviyelerinde iken, herkes elindeki altını daha yükselmez diye bozmaya geliyordu. Ama altının gram fiyatı 187 liraya geldi. Kimse altınını bozmuyor. Yatırımcılar yükselme ihtimali üzerinde duruyor. Tam olarak ne olacağını kestiremiyor. Bu yüzden Tl kıtlığı yaşanmadı. Vatandaş altının gram fiyatının 200 liraya çıkmasını bekliyor.”

YÜKSELİŞ SÜRECEK

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, gram altın fiyatına yönelik ana beklentinin, pozitif seyrin devam etmesi şeklinde olduğunu belirterek, “Altının gram fiyatı 100 günlük hareketli ortalaması olan 171,50 lira seviyesinin üzerinde kaldığı sürece, teorik hedefleri olan 192,8 ve 206,8 liraya yaklaşmak isteyecektir” yorumunu yaptı.

SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENDİ

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da, “Önümüzdeki günlerdeki gelişmelere bağlı olarak bu seviyeyi bir müddet korur diye düşünüyorum. Altın fiyatlarının yükselmesi piyasalarda işleri durdurdu. Vatandaş düğünde de 3 bilezik alacaksa bu sayıyı 2’ye indirmeye başladı. Ancak fiyatlara bakmadan tasarruf etmek isteyenlerin her ay bir çeyrek altın almalarını her zaman öneriyoruz” dedi.

ÇEYREĞİN YERİNİ YARIM GRAM ALDI

İslam Memiş, altının gram fiyatındaki yükselişlerin sektörü olumsuz etkilediğini söyleyerek, mayıs ayında düğün sezonunun açılmasına rağmen, piyasaların çok hareketli günler geçirmediğini aktardı. Düğüne giden vatandaşların son 5 yıldır en çok çeyrek görünümlü bir gram altını tercih ettiğini anlatan Memiş, altın zirveleri test edince bunun yerini yarım gramın aldığını dile getirdi. Memiş, "2018 yılının en favori ve ençok tercih edilen takısı 22 ayar yarım gram oldu. Büyüklüğü aynı ama fiyatı uygun. Bir ayda üç dört tane düğün olunca vatandaş yarım gramı tercih etti. Bu yılın modası bu oldu" dedi.