Almanya’nın emeklilik sistemi alarm veriyor. Yaşlı ve dolayısıyla emekli sayısı sürekli artan ülkede her iki çalışandan birini yoksul bir emeklilik bekliyor. Çalışanların yüzde 62’si özel emeklilik primini de yatıramıyor.

Sosyal bir refah ülkesi Almanya’nın emeklilik sistemi alarm veriyor. Yaşlı ve dolayısıyla emekli sayısı sürekli artan ülkede her iki çalışandan birini yoksul bir emeklilik bekliyor. Araştırmalar, 2030 yılına kadar aylık 2 bin Euro’nun altında kazananları dar gelirli bir emekliliğin beklediğini ortaya koyuyor. SPD Genel Başkanı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, yoksul emekliliği önlemek için emeklilik sisteminde reform yapmak istiyor.

Batı Almanya Radyo Televizyon Kurumu WDR’nin araştırmasına göre; artan pahalılığa yetişemediği için düşen emeklilik ücretleri yüzünden Almanya’daki her iki çalışandan birini emeklilikte yoksulluk sınırının altına düşme tehlikesi bekliyor

ÜCRETLİLER ÖZEL EMEKLİLİK PRİMİNE DE GÜÇ YETİREMİYOR

Araştırmaya göre; 2030 yılında, temel geçinme sınırının üzerinde emeklilik ücreti alabilmek için bir çalışanın bugün, 40 yıl boyunca kesintisiz şekilde, aylık 2 bin 97 Euro brüt ücret kazanıyor olması gerekiyor. Ancak Almanya’daki çalışanların ücretlerine bakıldığında, bu imkânı çalışanların yüzde 38’i sağlayabiliyor. Düşük gelirle çalışan insanlar özel emeklilik primlerini de yatıramıyor.

BAKAN GABRIEL REFORM ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

SPD lideri ve Ekonomiden Sorumlu Bakan Sigmar Gabriel, emeklilik sisteminde kapsamlı bir reform üzerinde çalışıyor. Gabriel, üzerinde çalıştığı emeklilikte reform konusunu 2017’de yapılacak olan genel seçimlerde ana konularından biri yapmak istiyor. Konu ile ilgili değerlendirme yapan Gabriel, “Resmi emeklilik ücretleri daha fazla düşemez, aksine şimdiki seviyede sabitlenmesi gerekir.” dedi.