Die Welt, Türkiye'de yaşanan ekonomik durumla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

Gazetedeki haberde; Türkiye'nin yüksek ticaret açığını,turizim bir ölçüde kapatıyordu. Virüsün etkisi, hazine garantili harcamalara devam edilmesi, tasarruf tedbirleri alınmayışı, ekonomide çarkların durmasına yol açtı.

Ülkenin kısa vadeli borçları için dövize ihtiyacı vardı. Döviz isteyeceği(Swap anlaşmasıyla), ülkelerin kapılarını çalmadan önce, ilkel bir anlayışla Erdoğan, ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye sağlık ürünleri yardımında bulundu. Amaç şirin gözükmekti.

Bir taraftan da ülkelerle döviz Swap anlaşmaları için görüşmelere gidildi. Swap anlaşmasında Türkiye o ülkeye TL verecek, o ülkeden de Dolar yada Euro alacaktı. Fakat hiç bir ülke Türkiye'ye ve hazinesi bitmiş bir ülkenin parasına güvenmediğinden buna yanaşmadı.

Ayrıca hiçbir ülkenin, ihtiyacımız olan bu büyüklükteki Döviz miktarını karşılayacak durumu da yok. Türkiye bütün şirin gözükmelere rağmen ortada kaldı.

Gazetenin haberindeki "Çareler ne olabilir?" başlığında aşağıdaki 3 madde yer aldı:

* Belediyeler başta olmak üzere bazı birikim ve gelirlere el koymak

* Varlık fonundaki Şirketleri ipotek vermek

* Ardından da TL basmak.

Alman Welt Gazetesi'nin ilgili haberi:

https://www.welt.de/finanzen/article207610767/Corona-Pandemie-stuerzt-die-Tuerkei-in-neue-Waehrungskrise.html?wtrid=socialmedia.socialflow....socialflow_twitter