Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda 21 Haziran'da saat 20.00 sıralarında çıkan yangın devam ediyor.

Orman işçileri ve itfaiye ekipleri, gece boyunca yangına karadan müdahale etti. Sabah erken saatlerde ise havadan müdahale yeniden başladı.

BAKANLARDAN AÇIKLAMA

Tarım Orman Bakanı Vahit Bakan Kirişçi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişçi yaptığı açıklamada "Binlerce personel ve akredite STK'lardan arkadaşların gayretkeş çalışmalarıyla büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda diyebiliriz. O son sözü söyleyebilmek için bugünü takip etmek, bugünü izlemek durumundayız" dedi.

Kirişçi şunları söyledi:

"Birçok ülkeden destek talebi oldu. Tabi olumlu seyri göz önünde bulundurarak ve bunlarla ilgili gerektiğinde destek almak üzere bu taleplere teşekkür ettik. Ben tekrar teşekkür ediyor, vatanımıza milletimize geçmiş olsun diyorum bu haliyle. İnşaallah daha iyi haberler de vermek üzere diyorum.

Bakan Soylu da yaptığı değerlendirmede "Ormancılarımıza yardımcı olan akredite STK'lar dışında sivil girişini engelledik. Sahada sadece profesyonel çalışma yürüttük. 'Aman birisine bir şey olacak mı?' endişesinden ziyade orman yangınını söndürmeye odaklandık ve hava koordinasyonu da çok olumlu oldu.

"ÖĞLEDEN SONRA GELECEK RÜZGARA HAZIRLANIYORUZ"

Şu an bir bölge var. Hem kara hem havadan etrafı çevrili. Tabi en büyük riskimiz öğleden sonra çıkacak rüzgar. Biz onun oluşturacağı risklerle ilgili tedbiri tüm arkadaşlarımız almaya çalışıyor.

"YAKIŞMIYOR"

Buraya gelip buranın hassasiyetini yaşamadan bir söz söyleyip siyaset terennüm etmekle uğraşanlar var. Biz yalanla uğraşamıyoruz. Bir genel başkan yardımcısı buraya gelip burada helikopter yok demek bir yalandır..

Ama ikinci büyük yalan yangın riskinin nereye olduğunu bilmeden Cumhurbaşkanlığının yeri için bütün hava uçaklarını kullanıyorlar demek burada yapılanları ve burada emek verenlere saygı göstermeden ulu orta yalan söylemesi kimseye yakışmaz. Genel Başkan sözcüsü olarak bulunan bir kişiye hiç yakışmaz. Bu insanlar burada emek veren insanlar "sabaha kadar çalışıyoruz bu kadar yalandan yoruluyoruz siz ne yapıyorsunuz?" diyorlar.

"BU ORMANLAR PİKNİKÇİNİN, ALKOL ALACAKLARIN ORMANLARI DEĞİLDİR"

Orman yasaklarımız devam ediyor. Kimse kusura bakmasın. Bu ormanların sahibi doğadır. Ona kızmış buna kızmış ormana girip yakmış ve binlerce insan bunu söndürmeye uğraşıyoruz. Bu ormanlar piknikçilerin, alkol alacak olanların ormanları değildir. Orman Bakanlığı'nın belirlediği piknik alanları var. Haklısını dinlenmek istiyorsunuz. Buraları kullanabilirsiniz. Bu şahıs da savcılığa sevk edilecek. Bu işlerden canı yanan biri olarak söylüyorum bu cezalar özellikle bu cezalar arttırılmalıdır.

YANGINDA SON DURUM

Bördübet mevkisindeki yangının duman ve külleri rüzgarın etkisiyle ilçe merkezine kadar geldi. Körfez ve karada duman etkili olurken cadde ve sokaklarda küller birikti.

Asparan mevkisinden ilçe merkezine gelen yol trafiğe kapatıldı. İlçe merkezine ulaşım İçmeler Mahallesi'nden sağlanıyor.

Yangın nedeniyle Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı.

RÜZGAR UYARISI

Meteorolojik verilere göre öğleden sonra rüzgarın etkisi üç günün en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. Rüzgarın hızının 09.00-16.00 arasında saatte 30-40 km'ye çıkacağı öngörülüyor.

AFAD'dan da yangına ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, söndürme çalışmalarının 27 helikopter, 14 uçak, 330 arazöz ve 96 iş makinesi, 28 itfaiye ve su tankeri, 24 TOMA, 2 İHA ile sürdürüldüğü belirtildi.

Ayrıca Marmaris'te toplam 274 kişinin önlem amacıyla evlerinden tahliye edildiği bilgisi verildi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, akşam saatlerinde Muğla Afet Koordinasyon Merkezi'nde yangınla ilgili son durumu gazetecilerle paylaştı.

Kirişci, "Ümitsiz değiliz, çalışmalarımızı yarın da aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Temennimiz bu yaşamız olduğumuz hadisenin kısa zamanda olumlu bir şekilde neticelenmesidir. İnşallah bunu yarın rüzgar eğer bu kadar şiddetli olacak bilgisini almamış olsaydık daha fazla ümitvar olacaktık. Ama ümitsiz değiliz, yarın da çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

Bakan Kirişci, gün içinde yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin hektar alanın yangından etkilendiğini söylemişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'teki yangınla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını ve suçunu itiraf ettiğini söyledi.

Şüphelinin 34 yaşında Marmaris doğumlu S.A. olduğunu aktaran Soylu, şunları söyledi:
"Emniyet ve jandarma şüpheliyi biraz önce yakaladı. Ayrıca iki benzin bidonu da var olay yerinde. Kendisi de itiraf etti. O bölgeyle ilgili geçmişten kalan ticari bir anlaşmazlık sebebiyle, aile arasındaki anlaşmazlık sebebiyle kendisinin kızarak yaktığını hatta kendisini de öldürmek istediğini söyledi."

'UÇAN KALE' İLK KEZ GÖREVDE

Marmaris'teki orman yangınlarıyla mücadele etmek için TSK'nın ağır tonajlı hava araçlarından biri Chinook helikopteri ilk kez görevde.

Türkiye'nin en büyük yangın söndürme araçları arasında yer alan ve bir kerede 10 tona kadar su atabilen helikopter söndürme çalışmalarında yer alıyor.

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) açıklamasına göre 48 helikopter, 13 uçak ile Emniyet ve Jandarma'ya ait 20 TOMA alevlere müdahale ediyor.

Dün gece ise OGM'nin Twitter hesabından şu paylaşım yapıldı: 'Hangi bölgenin hava desteğine ihtiyaç duyduğu, hangi hava aracının nerede olduğu, hangi kara ekibinin nereden müdahale etmesi gerektiği karar destek sistemlerinin yardımı ve uzun yıllar eğitim almış tecrübeli yangın uzmanlarımızın kararlarına göre yapılmaktadır. Orman yangını iki kelimeden oluşan basit bir kavram gibi görünse de tüm personellerimizin hayatı ve mesleğinin bir parçası, ülkemizin düşmanıdır. Bu nedenle Yeşil Vatan için yangınla savaşımızı cansiperane bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz.'