Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı az önce açıklandı. 8 Haziran Perşembe günü açıklanacağı duyurulan ALES sınavının sonuçları ÖSYM resmi sitesi üzerinden adaylara duyuruldu. 7 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen ALES sınav sonucunu öğrenmek isteyen adayların TC kimlik numaraları ve şifreleri ile sonuc.ösym.gov.tr veya ais.ösym.gov.tr adresi üzerinden sorgulama yapabilecekler.

ALES SINAV SONUCU SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

ALES PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

ALES, çoktan seçmeli sorulardan oluşur. Sınav kitapçıklarının cevap alanı, ÖSYM yetkilileri tarafından optik okuyucuyla okunur. Bilgisayar ortamında gerekli sınav değerlendirme işlemleri gerçekleştirilir. Sınava giren adayların her testte verdikleri doğru cevaplar ve yanlış cevaplar için ayrı ayrı hesaplama yapılır. Doğru cevap sayısı toplamından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır, sınav ham puanı elde edilir. Sınavı geçerli olarak kabul edilen tüm adayların ham puan ortalaması ve standart sapması ayrı değerlendirilir. Ham puanlar standart sapması 10 ve ortalaması 50 olan standart puanlar dönüştürülür. Adayların Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 puanları hesaplanır. Hesaplama işlemleri sonucunda da her aday için sözel ağırlıklı puan, sayısal ağırlıklı puan ve eşit ağırlıklı puan elde edilir.

ALES sınavı sonrasında ÖSYM Başkanlığı veya yetkili merciler tarafından sorular içinden iptal edilmesine karar verilenler değerlendirme işlemi dışında tutulur. Puan değerlendirmesi, geçerli sorular üzerinden yeniden yapılır.

ALES’in Önemi

Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında istenen ALES artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir. Tezli yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir.

Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler. Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir. Genelde ALES sonucu %50’lik bir paya sahiptir. Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre daha az olamaz. YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde şöyle der:

“ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.”

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.

Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.