Türk Siyasetinin Bugün gelmiş olduğu noktada bir tıkanıklık yaşandığını düşünüyor musunuz? Siyasetten yeni isimlerin ortaya çıkamıyor olmasını neye bağlıyorsunuz? Partilerdeki kadrolar mı yeter yoksa başka engelleyici sebepler mi var?

Türkiye'de yeni siyasi liderler çıkıyor mu çıkmıyor mu dersek siyasi liderlerin çıkması her zaman zordur Çünkü mevcut siyasi ortamdaki liderler birinci amaç olarak kendi liderliklerini korumak isterler. ön açmak isteyen başkalarının önünü açmak isteyenler çok görülmüş bir şey değil yani Belki Batı ülkelerinde arada bir görüyoruz ama bizim gibi Balkan ülkesi mi diyeceğiz Doğu Avrupa ülkesi mi diyeceğiz ortadoğu ülkesi mi diyeceğiz böyle ortamlarda biraz liderlerin ortaya çıkması zor oluyor Ancak bu bir imtihan yani hakikaten liderlik iddiasını ortaya koyup halklarda seçmenin oyuna talip olmak istiyorsa insanlar.

Bu gayreti de göstermek mecburiyetinde ler bu çıkışı yapmak mecburiyetinde ler Evet imkanlar sınırlanıyor. Evet iktidar sizin önünüzü kesmek istiyor ama gayreti de gösterirseniz belirli ittifakları da kurarsanız onu da ihmal etmemek lazım. her halükarda Bir fırsat bulma şansınız olacaktır.

Engelleyici sebeplerde mevcut, şimdi kadrolar yetersiz mi yeterli mi partilerin içi için konuşmam doğru olmaz.partilerin içinde Mutlaka liderlik kapasitesi olabilecek veya halka yeni heyecan verecek insanlar mutlaka vardır. Ancak zor bir iş yani Bir liderin hele Türkiye'nin bugünkü ortamında ki zor bir ortam iktidarında karşısındaki insanları kolay kolay fırsat tanımaz bir ortamın içindeyiz. Böyle bir ortamda bu zorluğa göğüs gererek iddialı bir şekilde ortaya çıkabilmek lazım. Bunun Belki de bir faydası da var. Eğer hakikaten halkı arkanıza takıp gelin peşimden diyebilecekseniz bu zorlukları bu imtihanları geçerek ortaya çıkmanız lazım. insan kalitesi çok iyi Türkiye'de yani kötü Diyemem katiyen Diyemem cesaret meselesi .

-Sayın Şirin bildiğiniz üzere yerel seçimlerin ardından bir ''erken genel seçim'' tartışması yaşanmaya başladı, hatta şuan tüm partiler her an bir erken seçime gidilecekmiş gibi teşkilatlarına ''hazırlık olun' talimatı vermiş durumda, siz böyle bir ihtimalin yakın olduğunu düşünüyor musunuz?

İhtimal var mı diye sorarsan var ihtimal çok kuvvetli bir ihtimal nedir diye sorarsan hayır kuvvetli bir ihtimal olarak görmüyorum. Neden görmüyorum Onu kısaca izah edeyim. Erken seçimi ya. İktidar isteyecek veya meclis aritmetiği değişirse seçime gidebileceğiz. Muhalefetin talebi ile şu anda seçimi gitme imkanı söz konusu değil.

İkitdar. Bunu ister mi evvela? Onu analiz edelim.Sonra da meclis aritmetiği değişir mi? Biraz da ona bakalım iktidar bunu belki isteyebilir.Az bir ihtimal olsa da isteyebilir. Birkaç sebepten isteyebilir birincisi MHP'nin içinde bazı değişiklikler olabilir. Amerikan seçimlerinin neticesi Türkiye'nin durumunu çok etkileyecek bir durum da olabilir. Trump'ın kaybetme ihtimaline karşı Joe Biden kazandığı takdirde Türkiye'yi daha sıkıntılı günlerin bekleyeceği düşünülürse Tayyip Erdoğan'ın buranın sorumlusu benim karşınızda ben varım gibi bir yenileme ile ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bunlar az ihtimaller ama iktidar bu ihtimalleri düşünebilir veya değerlendirebilir. Muhalefet açısından baktığımızda muhalefetin meclis aritmetiği önemli bu ayın sonunda.

Özlük hakları dolacak ikişer senesi doluyor milletvekillerinin dolayısıyla daha rahat hareket edebilme imkanına kavuşacaklar hakikaten seçim kararının alınması için 100'ün üzerinde 100'ün üzerinde milletvekilinin AK Parti ve MHP'den ayrılması söz konusu olması lazım. Böyle bir aritmetik ortaya çıkmasa bile ciddi bir miktar da bir Milletvekili bir cesaretle bağımsız kalmak veya muhalefete geçmek gibi bir teşebbüs içinde olurlarsa ki bu da Çok yüksek bir ihtimal değil. Yani özetle şöyle söyleyeyim Gerek iktidar gerek muhalefet açısından Erken seçim olma ihtimali var. Ama kuvvetli bir ihtimal değil.

Ak Parti'nin yerel seçimlerde almış olduğu zaman sonuçlar olası bir Erken seçim için ölçüt olabilir yani siz bu olası bir yeni bir iktidar görüyor musunuz?

Şimdi Cumhurbaşkanlığı ile parlamentoyu ayırmak lazım bir kere ben Parlamento seçimlerine çok daha fazla önem veriyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Zira Muhalefet partileri özellikle hepsi kuvvetlendirilmiş parlamenter rejim istediklerini ve kuvvetler ayrılığının gelmesi gerektiğini savunuyorlar. Bunu CHP savunuyor.

Yeni kurulan partiler , muhalefetteki partiler savunuyor iyi Parti savunuyor saadet , hdp savunuyor. seçim sistemi ne olursa olsun bu partiler 3 blok halinde Seçime girerlerse yani HDP ayrı olarak girerse CHP tek başına girerse diğer partilerde seçim kanununun durumuna göre birleşik olarak yani iyi Parti , gelecek partisi , Deva partisi Saadet Demokrat Parti de birlik olarak bir parti altında girerlerse bu partilerin mecliste çoğunluğu alacaklarını ve hatta Belki de anayasayı referanduma yeni bir anayasayı referanduma götürebilecek çoğunluğu zorlayabileceklerini düşünüyorum.

Tabi konjonktüre ve bu partilerin seçim sürecindeki çalışmalarına göre. Eğer bu olursa o zaman cumhurbaşkanının kim olacağı çok önemli değil. Çünkü böyle bir muhalefet ortaya çıktığı takdirde Bunlar süratli bir şekilde yeni bir anayasayı veya anayasa değişikliklerini referanduma götürecekler veya Bu referandumu da kazanırlarsa cumhurbaşkanlığı sembolik bir hale gelecek. O zaman Sayın Recep Tayyip Erdoğan orada oturuyorsa da muhalefeti rahatsız edecek bir durum da olmaması lazım Mesela Partili Cumhurbaşkanı olmayı yasaklayan bir anayasa getirecekler.

Daha sembolik protokoller görevler verecekler cumhurbaşkanına O zaman ne olacağını göreceğiz Cumhurbaşkanlığı açısından kimin aday olacağı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısında kimin aday olacağı Tabii çok önemli.

Onları zamanı gelmeden bugünden spekülasyonlar da bulunmanın çok boşa olacağını düşünüyorum. Mansur Yavaş mı olur? Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisi mi olur? Meral Akşener mi olur? Ekrem imamoğlu mu olur? İlhan Kesici mi olur? yepyeni adaylar mı çıkar yoksa Abdullah Gül tekrar canlanıp geri mi gelir. Bunların hiçbirini bilmiyoruz.Ben parlamento seçiminin ve neticelerini Cumhurbaşkanlığı seçiminden daha önemli olduğu kanaatindeyim.

Sayın Şirin son olarak şunu sormak istiyorum, olası bir seçim dönemine girildiğinde özellikle Merkez Sağ seçmeni konsolide etmeye yönelik olarak, bazı partilerden sizlere akil adam ya da bir abi sıfatıyla uzlaştırıcı/birleştirici rol oynamanız, ittifakın kanaat önderlerinden olmanız talep edilirse, bu yöndeki bir çağrıya cevabınız ne olur? Muhalefet partilerine Türk Siyasetinin yeniden şekillenmesi açısından ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Bundan sonra ben şahsen Bir siyasi partinin içinde Parti siyasetinde bulunmayı arzu etmiyorum Zira bugünkü durumumuz itibariyle eksik olmayın sizlerin aracılığı ile fikirlerimizi gerek iktidarla gerek muhalefet partileri ile paylaşma imkanı buluyoruz sesimiz duyuluyor fikirlerimiz duyuluyor Bu arada siyasetin içinde olup da daha ziyade muhalefetin içinden fikrimizi duymak isteyen ve bizlerle fikir alışverişinde bulunmak isteyen insanlarla da gayet hür bir şekilde Parti kalıplarına girmeden rahatlıkla fikirlerimizi paylaşma imkanını buluyoruz.


Dolayısıyla ben bugünkü durumumdan şahsen siyaset yaptığımı sizin vasıtanız ile siyasetin içinde olduğumu ama bir parti siyasetine girmemeyi daha doğru buluyorum. Bu katiyen siyasetten kaçma veya görevden kaçma manasına gelmez. Bilakis bizim bu şekilde bugün siyaseten fikirler Bir siyasi parti koruması altında olmadan bunu tek başına yapabilmemiz daha büyük cesaret işi diye de düşünmek lazım herhalde bunu da yapmaya devam ediyoruz bir temasımız Onların bir talebi veya bir temasımız olmuyor ama bu konularda sizlerin vasıtasıyla paylaştığımız fikirleri de onlar da herhalde duyuyorlar. değerlendirdiler veya değerlendirmezler o da olanları takdiridir.