Türkiye ve KKTC’nin uyarılarına rağmen Doğu Akdeniz’i 13 parsele ayıran ve uluslararası şirketlere kiralayarak hidrokarbon sondajları yürüten Kıbrıs Rum yönetimi, Ortadoğu’da yeni bir krize davet çıkartıyor.

Antalya açıklarında Kıbrıs Rum yönetimi adına bir aydır sondaj çalışması yaparak orta büyüklükte doğalgaz yatağına ulaşan İtalyan ENI şirketine ait Saipem 12000 adlı sondaj gemisi, KKTC’nin Gazimağusa kenti açıklarına geldi.

KKTC yönetimi duruma sert tepki göstererek bölgede Türkiye’yle ortak sondaj çalışması yapılacağını duyurdu. Yaşanan bu olayların yanı sıra Rum medyası sondaj gemisinin Türk savaş gemileri tarafından engellendiğini ileri sürdü.

Rum hükümet kaynaklarına göre, Türkiye seyrüsefer teleksi (Navtex) diye adlandırılan, bölgedeki deniz ve hava trafiğine uyarı mesajı yayınlayarak, 18 Şubat’tan başlamak üzere bölgede askeri eğitim tatbikatı yapacağını duyurdu.

KKTC ise Rumların tek yanlı girişimlerine tepki gösterdi. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bakanlık adına yazılı bir açıklama yaparak, Rumları bölgede tansiyonu kasıtlı bir şekilde ve ısrarla yükseltmekle suçladı.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, şu uyarıyı yaptı: “KKTC olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte mukabil adımlar atmaktan kaçınmayacağız. Geçmişte imzalamış olduğumuz uluslararası antlaşmalar ve yapılan ruhsatlandırmaları da dikkate alarak önümüzdeki dönemde somut adımlar atma kararlılığımızı bir kez daha vurgulama ihtiyacı duyuyoruz.”