Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı (BDDK) Mehmet Ali Akben, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türk bankacılık sektörüne yönelik değerlendirmelerine ilişkin, "Bankaların gerek tahsili gecikmiş alacakları gerekse varlık kalitelerinde önemli bir bozulma görmüyoruz. Bankalarımız karlılık anlamında 2016'yı iyi kapattı. Bu da onların sermaye yeterliliklerini destekliyor. Sermaye yeterlilik rasyosunda önemli bir kırılma, bozulma yok. Bu açılardan baktığımızda, Moody's'in açıklamasını kasıtlı buluyoruz." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akben, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türk bankacılık sektörüne ilişkin son raporu ile ilgili, söz konusu kuruluşun son açıklamasından bugüne önemli bir değişiklik olmadığını gördüklerini kaydetti.

Türk bankalarının gerek tahsili gecikmiş alacakları, gerek varlık kalitelerinde önemli bir bozulma görmediklerini vurgulayan Akben, bu anlamda herhangi bir bozulma beklentisi içerisinde de olmadıklarını dile getirdi.

Akben, Türk bankalarının karlılık anlamında 2016'yı iyi kapattığına dikkati çekerek, karlılığı bir önceki yılla kıyasladıklarında 2016'nın iyi kapatıldığını ifade etti.

"Bu da onların sermaye yeterliliklerini destekliyor." diyen Akben, Türk bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosunda önemli bir kırılma, bozulma olmadığını, bu açılardan baktıklarında Moody's'in açıklamasını kasıtlı bulduklarının altını çizdi.

"Dövizdeki hareketliliğin arkasında çok büyük hacimler yok"
BDDK Başkanı Akben, sermaye kontrolüne ilişkin iddialar ile ilgili, "Asla, kesinlikle öyle bir şey söz konusu değil. Sayın (Nurettin) Canikli de, Sayın (Mehmet) Şimşek de beyan ettiler; sermaye kontrolü diye bir şey söz konusu değil." dedi.

Zaten Türkiye'ye ilginin devam ettiğinin görüldüğüne dikkati çeken Akben, bunun Bank of China ile Türkiye pazarına girmek isteyen diğer bankalardan da görüldüğünü söyledi.

Akben, piyasalarda genel, konjonktürel olarak oynaklık olduğundan bahsetti.

"Dövizdeki hareketliliğin arkasında çok büyük hacimler olmadığını görüyoruz." diyen Akben, yurt dışındaki bir takım odakların döviz üzerinden spekülasyon yaptığını dile getirdi.

Akben, "Bankacılık sektöründe, sistemi rahatsız edecek herhangi bir bozulma emaresi görmüyoruz, olmayacak da inşallah." diye konuştu.

Güçlü bir risk yönetimi çerçeveleri olduğuna işaret eden Akben, Avrupa Komisyonu'nun Türk bankacılık sektörünün düzenleyici ve denetleyici çerçevesini AB mevzuatı ile eş değer olduğunu kabul ettiğini anımsatarak, bütün bunlara rağmen kasıtlı açıklama yapılmasını manidar bulduğunu sözlerine ekledi.