AK Parti, başkanlık sistemi için iki ayrı teklif hazırlıyor. Biri mini, diğeri kapsamlı anayasa paketlerinde başkanlık sistemi öngörülüyor. AK Parti'nin başkanlıkla ilgili yol haritası belli oldu. İki alternatifli teklif hazırlanıyor. Başbakan, Bahçeli'ye o tekliflerle gidecek. Meclis'e sunulacak teklifler hazırlandıktan sonra Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye iki ayrı paketle gidecek.

AK Parti'nin hukukçu kurmaylarının çalışması sürüyor

Habertürk'ün edindiği bilgilere göre, iki ayrı teklif hazırlanıyor. İlk teklif 15-20 maddelik, ikinci ise 50-60 maddeden oluşuyor. Her iki teklif de başkanlık sistemini öngörecek.

TEKLİFLERDE İLK DÖRT MADDE VE ÜNİTER YAPI KORUNACAK

Dar kapsamlı pakette sadece başkanlık sistemiyle ilgili maddeler olacak. 50-60 maddelik teklifte ise anayasal kurumların kaldırılması da öngörülüyor. Milli Güvenlik Kurulu ve YÖK bunlar arasında. Yine Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan "yüksek" ifadesinin çıkarılması, Hakimler Ve Savcılar Kurulu olması planlanıyor.

ANAYASA SADELEŞTİRİLECEK

İki teklif üzerinde de çalışmalar sürüyor. Tamamlandığında önce AK Parti'nin en üst karar organına merkez karar ve yönetim kuruluna gelecek. Ardından Başbakan Yıldırım teklifleri MHP lideri Devlet Bahçeli'ye götürecek ve MHP'nin tavrı da dikkate alınarak anayasa paketi Meclis'e sunulacak.