Avrasya Sanayi ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. AK Parti'den ayrılan ve yeni parti kurma çalışmalarına start veren eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'da toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi.

ENFLASYON TEPKİSİ

Dünya ekonomisinde 775 milyar dolarlık bir daralma olduğuna dikkat çeken Ahmet Davutoğlu 'Bu bizim için alarm zilleri çalan bir gelişmedir' şeklinde konuştu. Enflosyon rakamlarındaki düşüşün başarılı gibi gösterilmesine tepki gösteren Davutoğlu "Eylül-Ekim enflasyonu yüzde üç. Bizim ölçeğimizdeki 46 ülkenin dünyadaki yıllık enflasyon ortalaması yıllık yüzde üç civarında. Dünyada son 2 yıl içinde bizim ölçeğimizdeki gelişen ülkelerin büyüme ortalaması 8.3'dür. Bizim büyümemiz ise yüzde 3.5 civarındadır. Dünyada gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının yarısının gerisindeyiz. Bunu görmemiz lazım. Dünyada resesyon var. Gelişmekte olan ülkeler yüzde 8.3 büyüyor biz yüzde 3'de kalıyorsak oturup düşünmek lazım. Buna rağmen enflasyondaki düşüş son dönemde başarı telaki ilan ediliyor. Krizi teşhis edemezseniz çözümde bulamazsınız." şekinde konuştu.

4 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Krizleri yönetilmek için bütün fikirlere açık bir kriz yönetim stratejisinin uygulanması gerektiğini anlatan Davutoğlu, krizlerin konuşulmasının düşünce özgürlüğünün kısıtlanmasına neden olacağını söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu, "Şimdi biz ne yapmalıyız ki resesyondan etkilenmeyelim. Korumacılığa karşı kendimizi koruyalım ve dünyaya açılımımız engellenmesin. Ve bu artan para arzını Türkiye nasıl çekemiyor. Bunun dört şartı olduğu kanaatindeyim. Bunlar düşünce özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, rasyonel ekonomi ve dünyaya açık bir ülke."

Hukukun üstünlüğünün önemini dile getiren Davutoğlu, rasyonel ekonomi yönetiminin hamasetle ve psikolojik dürtüleri tahrik ederek olamayacağını aktardı.

BÜROKRASİ UYARISI

Ahmet Davutoğlu, bürokrasideki son duruma tepki göstererek, müsteşarlıkların ortadan kalkmaması için yalvardığını söyledi.

Devletin bütün kurumlarında dikey hiyerarşinin ve yatay etkileşimin neredeyse minimuma indiğini belirten Davutoğlu "Son 1,5 yıldır bürokrasi tıkanmıştır. En yetkili kişiye ulaşıldığında bir mesele 30 saniyede çözülüp, bürokratik işleyişe girdiği zaman 30 yılda çözülüyorsa devlet işleyişinde problem var demektir"

''MÜSTEŞARLIKLAR KALDIRILDIĞI ZAMAN YALVARDIM"

Davutoğlu, ''Müsteşarlıklar ortadan kaldırıldığı zaman ulaşabildiğim bütün arkadaşlara yalvardım. Yapmayın. Müsteşarlıklar devlette sürekliliği sağlar. Reforme edin. Ama kurum hafızasını yok ettiğinizde, kurumlara güveni sarstığınızda ve o kurumlar içindeki devlet memurlarının geleceğe dönük beklentilerini, ufuklarını genel müdürlükle sınırlandırdığınızda bir başka şey başlar. Kaliteli meritokrasi olacak insan unsuru oraya gelmez'' dedi.

Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da katıldı.