Yeni parti kuracağı iddialarıyla gündemde olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul seçimleriyle ilgili olarak açıklama yaptı. Davutoğlu, ”İstanbul’da alınan netice yokmuş gibi davranamaz kimse. 2 ay içinde 800 bin oy farkı olmuşsa her şey yolunda” ifadelerini kullandı.

‘KİMSE İSTANBUL NETİCESİ YOKMUŞ GİBİ DAVRANAMAZ’

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, 22 Nisan’da yayınladığı 15 sayfalık manifestosunda Davutoğlu yeni Cumhurbaşkanlığı sistemine dair eleştiriler getirmişti. Yine Davutoğlu’nun liyakata dikkat çeken açıklamaları oldu. İstanbul seçimlerinin ardından da hem sistemde revizyon hem de Kabine değişikliği konuşulmaya başlandı. AK Parti Kongresi de bu süreçte öne çekildi.

Davutoğlu’na bu gelişmeleri nasıl yorumladıklarını sorduk. Önceki konuşmalarına atıf yapan Davutoğlu şunları söyledi:

“Ben AK Parti’nin genel başkanlığını yaptım. 6 genel seçimin 2’sine benim genel başkanlığımda gidildi. Dolayısıyla ben AK Parti’nin iyiliğini isterim, AK Parti’nin başarısını isterim. Son dönemde AK Parti’de yaşanan her şey beni derin bir hüzne gark ediyor. Yani İstanbul’da alınan netice yokmuş gibi davranamaz kimse. 2 ay içinde 800 bin oy farkı olmuşsa her şey yolunda, dolayısıyla kimse konuşmasın deme hakkı kimsede yok. Benim söz söyleme hakkım, soru sorma hakkım var.”

‘AK PARTİ’NİN DERİN VİCDANINA SESLENMEYE DEVAM EDECEĞİM’

“1 Kasım’da yüzde 49.5 almış bir parti emanet etmişsem şimdi gördüğüm motivasyonsuzluk, gördüğüm bazı aksaklıklar konusunda görüş beyan etme hakkı herkesten çok benim hakkım. Dolayısıyla da soracağım, sormaya da devam edeceğim. Bu parti nasıl oldu da İstanbul’da MHP ile birlikte yüzde 44’e düştü. Biz en zor durumda tek başımıza İstanbul’da yüzde 48-49 oy alıyorduk. Herkes “Ne oldu?” sorusunu sormak zorunda. Ben sormaya devam edeceğim. Konuşmaya devam edeceğim. AK Parti’nin derin vicdanına, halkın derin vicdanına hitap etmeye devam edeceğim. Eminim duymak istemeyenler olabilir ama o derin vicdan duyar. AK Parti 28 Şubat’ta ortaya çıkan o derin vicdanı harekete geçirdiği için başarılı olmuştu. Yani halkta birikmiş olan o derin vicdanı ve özgürlük arayışını harekete geçirdiği için, dolayısıyla şimdi de harekete geçirmesi gereken bir derin vicdan ve o vicdanı dile getirecek bir özgürlük alanı lazım bize. Onun için kimse konuşmamızdan rahatsız olmamalı.”

“YENİ PARTİ EN GEÇ EKİMDE KURULUR”

Eski Başbakan Davutoğlu parti kuruluşuyla ilgili somut bir şey söylemedi ama önümüzdeki günlerde Sakarya ve Manisa’da düzenlenen programlara katılarak birer konuşma yapacağı öğrenildi. Davutoğlu’nun yakın çevresinden edinilen bilgiye göre partileşme için hazırlıklar başladı. Eylül ayı en son ekim ayı sonunda partileşme sürecinin kesinleşeceği ileri sürüldü.