Taliban dini lideri Haibatullah Ahundzadah, Afganistan'ın doğusundaki Paktika eyaletinde meydana gelen depremden dolayı uluslararası yardım çağrısında bulundu. 5,9 büyüklüğünde meydana gelen depremde en az 1.000 kişi öldü, 1.500'den fazla kişi ise yaralandı. Deprem, ülkede nüfus yoğunluğunun olduğu bölgeleri vururken sarsıntılar başkent Kabil dahil olmak üzere Host, Paktia, Paktika, Gazni, Logar ve Nangerhar gibi vilayetlerde de güçlü şekilde hissedildi.

Ahundzadah, uluslararası toplum ve insani yardım kuruluşlarına 'Bu büyük trajediden etkilenen Afgan halkına yardım etmeleri ve hiçbir çabadan kaçınmamaları' çağrısında bulundu. Depremin meydana geldiği bölgedeki yerleşim yerlerinin yassı taş ve kerpiç evlerden oluşması ölüm ve yaralanma oranlarını artırdı. Meydana gelen deprem, Afganistan'ın son yirmi yılda yaşadığı en ölümcül depremlerden biri olarak tarihe geçti.

ELLERİYE KAZIYARAK ÇIKARDILAR

Taliban'ın ABD ve NATO'nun geri çekilmesinin ardından yönetime gelmesi ile beraber ülke felaketin eşiğine geldi. Ülke halkı açlık ve yoksullukla karşı karşıya kalırken sağlık sistemi de çökmüş vaziyette. Taliban'ın yönetimi ele alması ve sonrasında gerçekleştirdiği uygulamalar uluslararası kuruluşların maddi desteğini çekmesine yol açtı. Bakhtar haber ajansı tarafından yayımlanan görüntülere göre, sınır bölgesi olan eyalette yaşayan insanlar ölü ve yaralılarını çıplak elleriyle molozları kazarak çıkardı.

BM ÖZEL TEMSİLCİSİNDEN AÇIKLAMA

BM Afganistan Özel Temsilcisi Ramiz Alakbarov, her hanede ortalama olarak yedi veya sekiz kişinin yaşadığı bölgede en az 2 bin evin yıkıldığını söyledi. Alakbarov, Taliban'ın BM'den uluslararası arama kurtarma ekibi veya komşu ülkelerden resmi olarak sağlık desteği talep etmediğini kaydetti.