Yangın faciasının yaşandığı yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin avukatı Bayram Sayar, yurt yangınında acı gerçekler açıkladı.

- Olaya ilk müdahale eden itfaiyenin, sepetli yangın merdiveni yoktu.

- İtfaiye personeli yetirsiz ve eğitimsizdi. Ne gaz meskeleri ne de brandaları vardı.
- İfaiye aracı bina yangınını değil, orman yangını söndürmeye elverişliydi.
- Aladağ’da son 4 günde elektrik tesisat ve trafolarından kaynaklanan 4 yangın yaşandı.

YANGIN MERDİVENİ KAPALI DEĞİLDİ

Yangın faciasının yaşandığı yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin avukatı Bayram Sayar, "Medya organlarında sıklıkla dile getirilen yangın merdiveninin kapısının kapalı olduğu yönündeki iddia gerçek dışıdır. 1976’dan beri binlerce öğrenciye hizmet vermiş olan yurt yürürlükteki mevzuata göre gereken ruhsata sahip" dedi. Sayar şu açıklamarı yaptı:

İTFAİYENİN YETERSİZLİĞİ KAYBI ARTIRDI

"Olaya ilk müdahale eden itfaiyemizin, sepetli yangın merdiveninin olmaması, itfaiye personelinin yetersiz ve eğitimsiz oluşu, gaz maskelerinin ve yangın esnasında yüksekten atlayanları kurtarmak için kullanılan brandasının bulunmaması, itfaiye aracımızın bina yangınını değil orman yangını söndürmeye elverişli olması gibi önemli teknik yetersizlikler can kayıplarımızın artmasına sebebiyet vermiştir.”

ÜCÜNCÜ KATA MERDİVEN UZATILAMADI

“Yangının bir anda binayı sarması ve yoğun duman oluşması sebebiyle, kimse yangın merdiveninin olduğu bölgeye gidemedi. Herkes bulunduğu odadaki pencerelere zor ulaşmış, sağ kurtulanlar da pencerelere uzatılan merdivenlerle kurtarılmışlardır. Maalesef olay mahallinde bulunan iki merdiven ancak ikinci kata kadar ulaşabildiğinden bir ve ikinci kattakiler kurtarılmış, üçüncü kata merdiven uzatılamamıştır.”

TESİSAT VE TRAFOLAR PROBLEMLİ

“Aladağ 'da son dört günde elektrik tesisat ve trafolarından kaynaklanan dört yangın yaşandı. Valilik makamının da dikkatini çeken bu durumun sebepleri konusunda adli ve idari makamların soruşturmaları devam ediyor. Bu elim hadiseyi bahane ederek, milletimizin milli ve manevi değerlerine olan düşmanlığını fütursuzca ortaya dökenleri acımızı derinden hisseden yüce milletimizin takdirlerine sunuyoruz."

GİDİN KİNİNİZİ BAŞKA YERE KUSUN

Türkiye yangın faciasında kaybettiği 12 evladına ağlarken, anne babaların gözyaşlarını fırsata çevirmek isteyenlerin koro halinde milli ve manevi değerlere yönelik başlattığı saldırıya sağduyu sahibi yazarların tepkisi sürüyor.

DERDİNİZ MAĞDURLAR DEĞİL

NUH ALBAYRAK: Siz mağdur filan savunmuyorsunuz. En acı hadiseleri bile siyasi çıkarınız için tepe tepe kullanıyorsunuz. Bu arada da olaylara siyasi bir kimlik katarak aydınlanmasını önlüyorsunuz. Din ve dindarlara duyduğunuz öfkeyi gidin başka yerde kusun. Sonuç odaklı bir sorgulama için olmazsa olmaz steril ortamı bu ifrazatınızla kirletmeyin. Sonuç almamızı engelliyorsunuz. Bir kere “insanlık” yapın ve “insanı” ilgilendiren konuları bari istismar etmeyin.

‘RESMİ İDEOLOJİ TARİKATI’

SELAHADDİN E ÇAKIRGİL 10-13 yaş arasındaki yavrularımızdan 11’inin alevler içinde yandığı yangını fırsat bilen bir kısım ‘laisizm tarikatı’ çevreleri hemen, kendileri dışında oluşmuş bulunan ‘tarikat’ların tehlikelerinden dem vurmaya başladılar. Bu ülkede devletin nice kurumlarında da benzer nice facialar olmamış gibi, ‘resmî ideoloji tarikatı’ dışında kalan hayır kurumlarına hayat hakkı tanımamak için, bu facianın bile fırsat sayılması karşısında, söyleyecek söz bulamıyor insan…

MİNİK ELLER DUAYA AÇILDI

Aladağ’daki yurt yangınında hayatını kaybeden öğrencilerin aileleri, çocuklarının mezarını ziyaret etti. Sema Nur Akbulut'un kuzenleri, mezarı başında dua etti.

ADANA’DA YANGIN FACİASININ YAŞANDIĞI YURDUN AVUKATI AÇIKLADI

İTFAİYENİN NE GAZ MASKESİ VARDI NE DE BRANDASI

Avukat Bayram Sayar: Olaya ilk müdahale eden itfaiyenin, sepetli yangın merdiveni yoktu. İtfaiye personeli yetirsiz ve eğitimsizdi. Ne gaz meskeleri ne de brandaları vardı. İtfaiye aracı bina yangınını değil, orman yangını söndürmeye elverişliydi. Bu eksikler facianın büyümesini neden oldu. Aladağ’da son dört günde elektrik tesisat ve trafolarından kaynaklanan dört yangın yaşandı. Bu konu da da süren idari ve adli soruşturma var.

Adana'nın Aladağ ilçesinde yangın çıkan özel yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneğinin avukatı Bayram Sayar, "Medya organlarında sıklıkla dile getirilen yangın merdiveninin kapısının kapalı olduğu yönündeki iddia gerçek dışıdır." açıklamasını yaptı. Bayram Sayar, yaptığı yazılı açıklamada, Aladağ'daki kız öğrenci yurdunda gerçekleşen olayın büyük üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.

40 YILDIR HİZMET VERİYOR

Derneğin 1976 yılından itibaren hizmet verdiğini vurgulayan Sayar,"Bugüne kadar yurdumuzda binlerce öğrenciye hizmet verilmiş, derneğimizin tüzüğü doğrultusunda ülkemizin örf, adet ve inançları ile barışık, milli ve manevi değerlerle mücehhez, ülkesini ve vatanını seven bir gençlik yetiştirilmesine ve topluma kazandırılmasına vesile olunmuştur." ifadesini kullandı.

MERDİVENİN KAPISI AÇIKTI

Sayar, derneğe bağlı olarak hizmet veren yurdun yürürlükteki mevzuata göre, gereken ruhsata sahip olduğunu aktararak, şöyle devam etti: "Yangın duyulur duyulmaz Aladağ ilçe halkımız çocukların kurtarılmasında ve yangının söndürülmesinde cansiperane çalışmışlar ve bu sayede birçok yavrumuz kurtulmuştur. Üzülerek ifade edelim ki olaya ilk müdahale eden itfaiyemizin, sepetli yangın merdiveninin olmaması, itfaiye personelinin yetersiz ve eğitimsiz oluşu, gaz maskelerinin ve yangın esnasında yüksekten atlayanları kurtarmak için kullanılan brandasının bulunmaması, itfaiye aracımızın bina yangınını değil orman yangını söndürmeye elverişli olması gibi önemli teknik yetersizlikler can kayıplarımızın artmasına sebebiyet vermiştir. Medya organlarında sıklıkla dile getirilen yangın merdiveninin kapısının kapalı olduğu yönündeki iddia gerçek dışıdır."

İTFAİYE 3. KATA ULAŞAMADI

Yangının bir anda binayı sarması ve yoğun duman oluşması sebebiyle, kimsenin yangın merdiveninin olduğu bölgeye gidemediğini ifade eden Sayar, şöyle "Herkes bulunduğu odadaki pencerelere zor ulaşmış, sağ kurtulanlar da pencerelere uzatılan merdivenlerle kurtarılmışlardır. Maalesef olay mahallinde bulunan iki merdiven, üç katlı binanın ancak ikinci katına kadar ulaşabildiğinden bir ve ikinci kattakiler kurtarılmış, üçüncü kata dışarıdan merdiven uzatılamamıştır. Bu sebeple can kayıplarımız da üçüncü katta olmuştur."

TRAFOLARDA SIKINTI VAR

Avukat Sayar, Aladağ 'da son dört günde elektrik tesisat ve trafolarından kaynaklanan dört yangın olayının gerçekleştiğini belirterek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Valilik makamının da dikkatini çeken bu durumun sebepleri konusunda adli ve idari makamların soruşturmaları devam etmektedir. Bu elim hadiseyi bahane ederek, yüce dinimize, milletimizin milli ve manevi değerlerine olan düşmanlığını fütursuzca medya organlarında ortaya dökenleri acımızı derinden hisseden yüce milletimizin takdirlerine sunuyoruz. Acımız çok büyüktür ancak acımızın büyüklüğü yaşananlardan ders almamıza engel değildir. Tespit edilecek eksiklikler giderilecek, yaşanan felakette sorumlu olanlar adli soruşturma sonunda ortaya çıkarılıp, hak ettikleri cezayı alacaklardır. "

SİNSİ BİR FETÖ PROPAGANDASI

NUH ALBAYRAK: “Cemaat yurtları kapatılsın” demek konuyu saptırmaktır… Meseleyi bir zamanların “cemaat yurtları”na götürmek ise sinsi bir FETÖ propagandasıdır.

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL: ‘Resmî ideoloji tarikatı’ dışında kalan hayır kurumlarına hayat hakkı tanımamak için, bu facianın bile fırsat sayılması karşısında, söyleyecek söz bulamıyor insan.

Türkiye yangın faciasında kaybettiği 12 evladına ağlarken, anne babaların gözyaşlarını fırsata çevirmek isteyenlerin koro halinde milli ve manevi değerlere yönelik başlattığı saldırıya sağduyu sahibi yazarların tepkisi sürüyor. Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak dünkü yazısında “Din ve dindarlara duyduğunuz öfkeyi gidin başka yerde kusun. Sonuç odaklı bir sorgulama için olmazsa olmaz steril ortamı bu ifrazatınızla kirletmeyin. Bu yangından hareketle “Cemaat yurtları kapatılsın” demek konuyu saptırmaktır. Devlet yurtlarının mükemmel olduğunu kim söylüyor ki? Meseleyi bir zamanların “cemaat yurtları”na götürmek ise sinsi bir FETÖ propagandasıdır” ifadelerini kullandı. Aynı gazetenin yazarı Selahaddin E. Çakırgil ise, “Bu ülkede devletin nice kurumlarında da benzer nice facialar olmamış gibi, ‘resmî ideoloji tarikatı’ dışında kalan hayır kurumlarına hayat hakkı tanımamak için, bu facianın bile fırsat sayılması karşısında, söyleyecek söz bulamıyor insan…” diye yazdı.

SİZ MAĞDUR SAVUNMUYORSUNUZ

STAR GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ NUH ALBAYRAK

Salı akşamı Adana’dan gelen acı haber, yoğun gündemin başına oturdu. Kahreden bir ızdırap ve çaresizlik-öfke karışımı bir tepki… O akşam bu duygularla sosyal medyada paylaştığım mesajda “En küçük bir ihmal varsa hesabı sorulmalı” demiştim. Yurdun kime ait olduğu bile belli olmadan verilmiş; yalın bir tepkiydi bu… Nitekim, ertesi gün, yanan yurdun bir cemaate ait olduğu ortaya çıktı ama biz aynı tutumu sürdürdük ve ilk tespitler çerçevesinde “Can yakan ihmaller” diye manşet attık. Benzer facialarda kimin ihmali varsa, hem yargı hem de toplum tarafından sorgulanmalıdır. Ama bu “sorgulama”ya ideolojik veya siyasi bir intikam hırsıyla yaklaşılmamalıdır. Çünkü bu tür abanmalar, bu sorgulamayı zehirlemekte ve saptırmaktadır. Hele şu ücret karşılığı ağlayan ağıtçı kadınlar gibi her olaya koşan, kadrolu felaket tellalı vekiller… Allah aşkına siz bir yere gitmeyin. Siz mağdur filan savunmuyorsunuz. En acı hadiseleri bile siyasi çıkarınız için tepe tepe kullanıyorsunuz. Bu arada da olaylara siyasi bir kimlik katarak aydınlanmasını önlüyorsunuz.

GİDİN BAŞKA YERDE KUSUN

Din ve dindarlara duyduğunuz öfkeyi gidin başka yerde kusun. Sonuç odaklı bir sorgulama için olmazsa olmaz steril ortamı bu ifrazatınızla kirletmeyin. Sonuç almamızı engelliyorsunuz. Bir kere “insanlık” yapın ve “insanı” ilgilendiren konuları bari istismar etmeyin. Adana’daki yurt yangınını didik didik araştıralım (ki biz de onu yapıyoruz). İhmal ve kusurların peşini bırakmayalım. Ama böyle bir tartışmada iki saat boyunca kırık plak gibi “Süleymancılar, cemaat yurtları…” deyip duran bir gazeteci kılıklı militanın niyeti bu ihmalleri ortaya çıkarmak filan değildir. İşte bu yüzünden mesele başka bir düzleme taşınmakta, sonra da kapanıp gitmektedir. Bu yangından hareketle “Cemaat yurtları kapatılsın” demek konuyu saptırmaktır. Devlet yurtlarının mükemmel olduğunu kim söylüyor ki? Meseleyi bir zamanların “cemaat yurtları”na götürmek ise sinsi bir FETÖ propagandasıdır. Çünkü oralarda mesele binalar değildi. Yani, PKK son derece modern bir yurt açsa ve Kandil’e militan yetiştirse “Burası çok modern bir yurt, aynen devam” mı diyeceğiz? NOT: Yazının tamamını star.com.tr’den okuyabilirsiniz.

‘RESMİ İDEOLOJİ TARİKATI’ YANGINI FIRSAT BİLDİ

STAR GAZETESİ YAZARI SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

Adana’nın Aladağ ilçesinde bir kız yurdunda dört gün önce meydana gelen ve 10-13 yaş arasındaki yavrularımızdan 11’inin alevler içinde yandığı yangını fırsat bilen bir kısım ‘laisizm tarikatı’ çevreleri hemen, kendileri dışında oluşmuş bulunan ‘tarikat’ların tehlikelerinden dem vurmaya başladılar. Çünkü, söz konusu yurt binası, bir tarikat’a mensup, mütedeyyin insanlarca inşa ettirilmiş..

***

Mâlum yazılı veya sözlü-görüntülü yayın organları, ‘Devletin yurtları boş iken, bu çocuklar niye cemaatlerin yurtlarına terk edildi?’ diye koro halinde söylenmeye başladılar. O çocukların hangi dağ köylerinden ve ne gibi yoksulluk ve çaresizlikler içinde geldiklerini bile bilmeden..

Bu gibi çevreler, o kavrulmuş bedenleri götüren ambulansların, o çocukların 7 km. uzaklıktaki köylerine ancak iki saatte gidebildiğini ve çamura saplanan arabaların, ancak insan gücüyle çıkarılabildiğini de görüp düşünmüşler midir? Dahası, o yurt binasını o çocukların köylerine en yakın yerde inşa edenler, ailelerin çocuklarını hiç değilse hafta sonlarında gidip görebilmek veya iyi havalarda da çocukların evlerine-ailelerine yürüyerek gidebilmek gibi bir faydayı gözetirken; devletin ise 100 küsur km. uzaklarda yurt diktiğini göz önünde bulundurmuşlar mıdır?

***

Tabiî, yangınla ve tedbirsizlikle ilgili olarak da söylenecek pek çok söz var…. Ama bu ülkede devletin nice kurumlarında da benzer nice facialar olmamış gibi, ‘resmî ideoloji tarikatı’ dışında kalan hayır kurumlarına hayat hakkı tanımamak için, bu facianın bile fırsat sayılması karşısında, söyleyecek söz bulamıyor insan… NOT: Yazının tamamını star.com.tr’den okuyabilirsiniz.

ÖĞRETMENİ ÖĞRENCİSİ İÇİN DUA ETTİ

Adana’nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan yangında hayatını kaybeden öğrencilerin aileleri, çocuklarının mezarını ziyaret etti. Sema Nur Akbulut'un ilkokul öğretmeni Fatih Çelik, mezar başında dua etti.