Faydaları saymakla bitmeyen adaçayının demlenerek içilmesi öneriliyor. Sindirim sistemi, mide rahatsızlıkları, kadınlarda regl problemlerine kadar yardımcı olan adaçayı ilaç sektöründe de kullanılıyor.

Adaçayı kurutulmuş ve toz şeklinde mevcuttur. Vücuda oldukça faydalı olmakla birlikte zararları da bir o kadar mevcuttur. Ülkemizde özellikle İzmir ve çevresinde yetiştirilir. Tarih boyunca şifalı bitkiler arasında yer alan adaçayının dünya genelinde 5 binden fazla farklı türü olduğu bilinir. Yaprakları ilaç yapımında kullanılır. Yemeklere baharat olarak kullanıldığı gibi çay olarak da tüketilebilir. Adaçayının tüketimi yemeklerden sonra olması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Günlük tüketim miktarı ise 1 fincandır. Fakat grip veya soğuk algınlığı yaşanılan durumlarda günde 2 fincan tüketilebilir.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

- Adaçayı zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

- Adaçayı bronşit ve astım belirtilerini hafifletme de büyük rol oynar.

- Karaciğeri temizler.

- Stresi azaltır.

- Çok fazla terlemeyi önler.

- İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde yardımcı olur.

- Hafızayı güçlendirir.

- Ağız yararlarının tedavisinde kullanılır.

- Adaçayı gargara olarak kullanılıp diş iltihaplanmaları tedavisinde kullanılan bitkidir.

- Adaçayının bileşiminde bulunan K vitamini kemik sağlığının korunmasında faydalıdır.

Adaçayının Zararları Nelerdir?

- Emziren annelerin süt kalitesini düşürebilir.

- Fazla adaçayı kullanımı beyne toksit olabileceği araştırmalar sonucunda ulaşılmıştır.

- Hamilelikte düşük riskine sebep olur.

- Kalp çarpıntısına sebep olabilir.

- Epilepsi nöbetinin ataklarına sebep olabilir.

- Fazla adaçayı kullanımı hormon dengesini bozmaya sebep olabilir.

- Gün içerinde 2 fincandan fazla adaçayı tüketimi yüksek tansiyon sorununu ortaya çıkarabilir.

- Çok miktarda tüketilen adaçayı içerisindeki thujone kimyasalının vücuda girmesi ile fazla miktarlarda tüketildiğinde vücutta zehirli etkiler gösterebilmektedir.

Adaçayı Nasıl Demlenir?

Adaçayı genellikle kaynatılarak yapılsa da aslında demlenerek hazırlanması gerekir. Bu sayede besin değerleri daha iyi korunur ve daha yoğun adaçayı tadı elde edilebilir. Kaynar suda çok uzun süre tutulması hem bitkinin faydalı etkilerini kaybetmesine neden olur hem de çayın tadı acılaşabilir. Adaçayının 2 dakikadan uzun süre kaynatılması ile toksik bileşenler açığa çıkarak çayın zararlı hale gelebileceği öne sürülmektedir. Yaklaşık 2 gram adaçayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir.

Limonlu Adaçayı Nelere İyi Gelir?

Limonlu adaçayı tüketimi detoks etkisi yaratmaktadır. Uyku düzenini sağlamada, daha enerjik histe olunmasına iyi gelir. Limonlu adaçayı içildiğinde vücuttan toksinlerin atımı daha hızlı olur. Cilt problemi oluştuğunda limonlu adaçayı tüketimi fayda sağlar.

Adaçayını Kimler Tüketmemeli

- Adaçayını çok düşük tansiyona sahip olanlar sık sık tüketmemelidir.
- Sürekli ilaç kullananlara adaçayı kullanmaları tavsiye edilmez.
- Şeker hastalarına adaçayı tüketimi tavsiye edilmiyor.

Adaçayı Zayıflatır Mı?

Adaçayı tok tutucu ve yağ yakıcı etkisi bulundurmasından dolayı zayıflatıcı etkisi de bulunmaktadır. Diyetlerinize adaçayı ekleyerek tok kalabilir, sindirim sisteminizi hızlandırabilirsiniz. Sindirim sistemini hızlandırıcı ve yağ yakıcı etkisi bulunmasından dolayı adaçayı ile zayıflamak mümkün olacaktır.

Adaçayı Adet Söktürür mü?

Adaçayı, östrojen hormonu içerir ve bu sayede zamanında adet görülmesine yardımcı olur. Oldukça etkili bir adet söktürücü olarak tanımlanan adaçayı aynı zamanda rahimde miyom ve kist oluşmasını engeller.