Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olması sebebiyle otonom hareket edebilen bir ekip kurduğunu belirterek "Bu çok yıkıcı bir şey" dedi.

İngiltere merkezli Financial Times, Berat Albayrak'ın istifasının anlamını irdeleyen, 'Erdoğan'ın aile draması ve Türkiye'nin geleceği' başlıklı bir analiz yayımladı.

Gazetenin Türkiye muhabiri Laura Pitel imzalı makalede, birçok akademisyen ve yetkiliden de görüş alındı.

"ALBAYRAK OTONOM HAREKET EDEN BİR EKİP KURDU"

Makalede görüş veren isimlerden biri de Profesör Daron Acemoğlu'ydu. Acemoğlu, Berat Albayrak'ın edindiği konumu sorgularken şöyle dedi:

'Bu durum otoriteryen bir ülke için simgesel bir durum. Kayınpederinin pozisyonu dolayısıyla Albayrak çok etkili olabildi ve etrafında otonom olarak hareket edebilen bir ekip kurabildi ve bu çok yıkıcı bir şey. Bu tür şeyler işleyen demokrasilerde olmamalı.'

NE OLMUŞTU?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Instagram hesabından istifa ettiğini duyurmuştu. Hükümetten ya da AK Parti'den istifayla ilgili 27 saat açıklama gelmemesi ise kafaları karıştırmıştı.

İstifadan 27 saat sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayla Berat Albayrak'ın görevden 'affedildiği' duyuruldu. Albayrak'tan boşalan koltuğa ise Lütfi Elvan getirildi.