ABD ile Türkiye arasında vize işlemlerinin karşılıklı olarak askıya alınması sonrası Turkiye ve Amerika dışişleri bakanları ilk kez telefonda görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşağlu Amerikalı mevkidaşı Rex Tillerson ile kriz sonrası ilk kez konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmeyle ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Tillerson'ın Çavuşoğlu'na Türkiye'deki ABD diplomatik misyonlarındaki personelinin tutuklanmasından dolayı "derin endişesini" ifade ettiği belirtildi.

Tillerson ayrıca bu yıl içinde tutuklanan iki konsolosluk çalışanı konusunda Türk hükümetine kanıt sunma çağrısında bulundu.

Ankara-Washington arasındaki ilişkiler ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda çalışan Metin Topuz'un, FETÖ yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanmasıyla gerildi. ABD, personeli korunmadığı gerekçesiyle Türkiye'deki misyonlarında Türk vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini durdurdu. Türkiye de bu adıma aynı şekilde ABD'deki elçilik ve konsolosluklarda vize işlemlerini durdurarak karşılık verdi.