Jeffrey, Suriye'nin kuzeybatısında 3 milyon tane evinden olmuş insan olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin Heyet Tahrir el-Şam'ı dizginlemekte zorlandığını ifade eden Jeffrey, Türkiye'nin hedefli operasyonlarına karşı olmadıklarını söyledi.

Jeffrey, Suriye ordusunun Suriye'nin kuzeybatısını bir şekilde geri alması durumunda 3 milyon sığımacının Türkiye'ye yönelebileceğini ve bunun ülkenin güneydoğusunu "destabilize edebileceğini" söyledi. Jeffrey, bu sığınmacıların potansiyel olarak Avrupa'ya yönelme ihtimali olduğunu da söyledi.

The Defense Post'a konuşan Jeffrey, ABD'nin Rusya'nın Suriye lideri Beşir Esad'a destek vermesini durdurmak için çok şey yaptığını da ifade etti. Jeffrey, Washington'ın Moskova'ya sert yaptırımlar uyguladığını hatırlatırken, Rusya'ya kendi yaptırım programını uygulayan Avrupa Birliği ile yakından çalıştıklarını belirtti. Tecrübeli diplomat, Esad'a para akışı sağlayabilecek bütün kanalları da engellediklerini dile getirdi.

Jeffrey, Suriye'nin kuzeybatısında olmanın kendi amaçları olmadığını, ancak buradaki varlıklarının "rejimi dışarıda tuttuğunu" söyledi. Özel temsilci, "Türkiye'nin de burada olmak için kendi sebepleri var" ifadelerini kullandı. Jeffrey ayrıca, "Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getireceğine inanıyorum" dedi.

Bir zamanlar ABD'nin Türkiye büyükelçiliğini yapan diplomat, Türkiye'den sınır dışı edilen sığınmacılarla ilgili soruya, "Buradaki (Suriye) trajediye dahil olan hiçbir ülke sığınmacılarla Türkiye'den daha iyi bir iş yapmadı. Aldıklarından daha çok övgü hak ediyorlar" diye konuştu.

Jeffrey, ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri varlığını azaltmasının ardından daha az etkili olabileceğini belirtirken, konuştuğu kumandanların "görevleri yerine getirebileceklerini" söylediklerini aktardı. Jeffrey, IŞİD Karşıtı Koalisyon'a üye olan bazı ülkelerin bölgeye daha çok asker göndereceklerine dair taahhüt verdiklerini doğrularken, bu ülkelerin isimlerini paylaşmadı.

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'in lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin daha önce yakalandığını ve serbest bırakıldığını hatırlatan Jeffrey, IŞİD tarafından yapılan saldırıların olağandışı derecede azaldığına dikkati çekti. Öte yandan Jeffrey, IŞİD'in özellikle Irak'ın bazı bölgelerinde aktif olmasının kendisini endişelendirdiğini belirtti.