ABD Dışişleri Bakanlığı, Cebelitarık yönetimi tarafından serbest bırakılan İran tankerinin rotasında bulunan Yunanistan'a "tankere yardım etmeyin" uyarısı geldi.

Reuters haber ajansına konuşan bir bakanlık yetkilisi, aksi bir durumun 'terör örgütüne destek' olarak görülebileceğini söyledi. Aynı yetkili, bunun da çeşitli cezai sonuçları olacağını belirtti.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, tankerin 'terör örgütü' olarak gördükleri İran Devrim Muhafızları'nın faaliyetleri kapsamında Suriye'ye petrol taşıdığını vurgulayan Amerikalı yetkili, bu tavırlarının tankere yardımcı olacak tüm ülkeler için geçerli olacağını da kaydetti.

Grace 1 olan adı Adrian Darya One 1 olarak değiştirilen tanker Pazar akşamı, yaklaşık 1,5 ay alıkonduğu Cebalitarık'tan hareket etmişti.

Tankerin Pazar günü Yunanistan'ın Kalamata Limanı'na varması bekleniyor.

POMPEO'DAN AÇIKLAMA

Bir açıklama da Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan geldi. Pompeo, Cebalitarık yönetiminin tankerin hareket etmesine izin vermesinin "talihsiz bir durum" olduğunu söyledi.

Bir televizyon programında konuşan Pompeo, "İran eğer bu tankerdeki petrolün satışından kar etmekte başarılı olursa, Devrim Muhafızları terör kampanyasını sürdürmek için daha fazla maddi kaynağa sahip olacaktır" dedi.

Konuyla ilgili Yunanistan yönetimden ise henüz bir açıklama yapılmadı.

İran'a ait tankere, geçen ay Cebelitarık Boğazı'ndan geçerken Suriye'ye petrol taşıdığı gerekçesiyle İngiliz deniz komandoları tarafından el konulmuştu. Cebelitarık yönetiminin, perşembe günü el koyma kararını kaldırdığı tankerin, bu hafta sonu Yunanistan'ın Kalamata Limani'na varması bekleniyor.