Obama döneminde Washington yönetimi, Patriot'ları Türkiye'ye satmamıştı. Hava sahası savunmasız durumda olan Türkiye, bu ihtiyacını karşılamak için Rusya'nın kapısını çaldı. Moskova yönetimiyle el sıkışan Türkiye, S-400 sistemlerini aldı. Sistemlerin Ankara'ya teslim süreci boyunca, başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere, kabinesi sürekli Türkiye'yi tehdit etti.

Ancak Türkiye'nin kararlı duruşuyla S-400'lerin birinci kısmı Mürted Hava Üssü'ne inmiş, ikinci kısmının teslimatının ise yakında başlayacağı duyurulmuştu. Nisan ya da Mayıs 2020'de ise alınan tüm bataryaların kurulumunun tamamlanacağı ve sistemin aktif hale getirileceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmişti.

TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARTILMIŞTI

ABD Türkiye'ye ilk ciddi yaptırımı ise F-35'ler konusunda olmuştu. Pentagon, Ankara'nın F-35 savaş uçağı programından çıkarıldığını duyurmuştu. Ayrıca, Türkiye'ye teslim edilen ve eğitim uçuşları Teksas'da devam eden dört uçakla birlikte sipariş edilen 120 adet F-35 siparişinin teslimatı da askıya alınmıştı.

YAPTIRIM AÇIKLAMASI: HENÜZ KARAR VERMEDİK

Bugün ise konu ile alakalı son dakika gelişmesi yaşandı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almasıyla ilgili olarak olası yaptırımlara baktıklarını ancak henüz bir karar verilmediğini söyledi.

Mnuchin, Beyaz Saray dışındaki gazetecilerin sordukları sorular üzerine, "Buna bakıyoruz. Belirli bir karar üzerine yorum yapmayacağım ama buna bakıyoruz" ifadelerini kullandı.