Amerikan CNN televizyonunda yer alan habere göre, ABD Adalet Bakanlığı, 2013'te New York eyaletindeki bir baraja düzenlenen siber saldırı için İranlı bilgisayar korsanlarını açıkça suçlayacak.

Gelecek hafta yapılması beklenen açıklama ile Bakanlığın, Bowman Avenue Barajı'na düzenlenen siber saldırıyı hangi İranlı bilgisayar korsanlarının yaptığını kamuoyuna duyurması bekleniyor.

Siber saldırının ufak çaplı olduğunu ve ana sistemlere zarar vermediğini açıklayan soruşturma müfettişleri, soruşturma sonunda söz konusu bilgisayar korsanlarının İran hükümeti için çalıştığını kaydetmişlerdi.

Bugüne kadar konuyla ilgili ABD hükümeti tarafından resmi bir suçlama yapılmamıştı. Ancak Obama yönetimi, son dönemde bu tür siber saldırıları yapan kişi ve ilgili ülkeleri açıkça ilan etme yaklaşımını benimsedi.

Söz konusu tarihlerin, iki ülke arasındaki nükleer müzakerelerin devam ettiği döneme denk geldiği görülüyor.

Son birkaç ayda ABD'li istihbarat yetkilileri, Kongre'de katıldıkları oturumlarda sıkça Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerin isimlerini "siber tehditler" bölümünde zikretmişler ve bu yöndeki ulusal güvenlikle ilgili kaygılarını dile getirmişlerdi.

Adalet Bakanlığı 2014 yılındaki bir siber saldırı için Çin'i, geçen yıl da FBI bir başka siber saldırı için Kuzey Kore'yi suçlamıştı.

Şubat ayındaki bütçe çalışmalarında ABD yönetimi, 2017 yılı bütçesi içinde siber güvenliğe 19 milyar dolar ayırmıştı.