Başbakan Binali Yıldırım ile İngiltere ve Birleşmiş Milletler'in (BM) ev sahipliğinde düzenlenen Somali Konferansı için gittiği Londra'da görüşen ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in, ABD'nin NATO müttefiki Türkiye'yi korumaya olan bağlığını teyit ettiği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana W. White, yaptığı açıklamada, "Başbakan Yıldırım ve Savunma Bakanı Mattis ikili güvenlik konularını görüşmek üzere bugün Londra'da bir araya geldi. Mattis, ABD'nin NATO müttefikini korumaya olan bağlığını teyit etti." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Yıldırım ve Mattis'in Irak ve Suriye'nin barış ve istikrarına desteklerini tekrar ettikleri bildirildi.

Pentagon'dan önceki gün yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'ye silah verilmesi talimatını imzaladığı açıklanmıştı.

Öte yandan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Verilen silahlar küçük silahlar, mühimmat, makineli tüfekler, zırhlı ve zırhlı olmayan araçlar ve teknik ekipmanlar olacak." demişti.

ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay John Dorrian, terör örgütü PYD/PKK'ya verilecek silahların bir kısmının Suriye'de olduğunu ve silahların DEAŞ ile mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamda, "Endişelerimizi 16 Mayıs'ta Başkan Trump ile yapacağımız görüşmelerde ayrıntılı şekilde kendilerine de bizzat ifade edeceğim." ifadesini kullanmıştı.

ABD'nin PYD/PKK terör örgütüne "el altından" yaptığı yardımların resmiyet kazanmış olmasının, Ankara ile Washington arasındaki ipleri daha da gerebileceği belirtiliyor.

Başbakan Binali Yıldırım da dünkü açıklamasında ABD'nin terör örgütü PYD/PKK'ya silah yardımı kararına ilişkin, "Türkiye'nin bu konudaki durumu çok nettir. Düşüncesinde herhangi bir kafa karışıklığı yoktur. Nedir? Türkiye bölgede PKK'nın bir başka terör örgütü DEAŞ'a karşı kullanılmasına karşıdır. Bunu net bir şekilde muhataplarımıza söyledik. Bir terör örgütü kullanarak başka terör örgütü yok edilemez. Sonra o terör örgütü de sizin başınıza bela olur. Bunu Amerika çok iyi şekilde bilmektedir." demişti.