Bağdat'taki komuta merkezinde gazetecilerine açıklama yapan ABD'li Tümgeneral Peter Gersten "DAEŞ'e karşı mücadelede üstün siber yeteneklerimizi kullanmaya başladık" dedi.

ABD'li komutan saldırıların büyük ölçüde koordineli ve çok etkili olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD'li yetkililer uzun süredir DAEŞ'in iletişimini sınırlamak ve yeni üyeler almasını engellemek için siber teknikleri kullanmanın önemine dikkat çekiyorlardı.

Şubat ayında ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ve ABD Genelkurmay Başkanı General Joe Dunford ABD'nin DAEŞ karşıtı kampanyayı hızlandıracağını ve siber mücadelenin bunda büyük rol oynacağına değinmişlerdi.

"Siber bombalar atıyoruz"

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Robert Work ise kısa bir süre önceki açıklamasında DAEŞ'e "Siber bombalar attıklarını" söylemişti.

New York Times gazetesi Pazar günkü haberinde ABD Siber Savunma Komutanlığı'nın DAEŞ ağlarına "böcek" yerleştirerek örgütün faaliyetlerini gözetlediğini, hatta komutanlarının mesajlarını taklit ederek militanları hava saldırılarına açık bölgelere çektiklerini yazmıştı.

ABD Siber Savunma Komutanlığı Amerika'nın askeri ve bazı sivil ağlarını saldırılara karşı koruyor ve gerekirse kendi siber saldırı stratejilerini geliştiriyor.

Bu yapı 2018'e kadar 133 farklı ekip içinde 6 bin askeri ve sivil teknik personele ulaşmış olacak.

65 kişilik bir ekip bugün Orta Doğu'da DAEŞ ağlarına karşı siber operasyonlar düzenliyor.