ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) düzenlediği operasyonlarda, Oregon'daki devlete ait yaban hayatı koruma sahasında 2 Ocak'tan beri devam eden silahlı eylemle bağlantılı 8 kişinin gözaltına alındığı, 1 şüphelinin ise çıkan çatışmada hayatını kaybettiği bildirildi.

Oregon'da FBI ve eyalet polisinin yaptığı ortak basın açıklamasında, güvenlik güçlerinin, Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası'ndaki işgalin elebaşı Ammon Bundy ve kardeşi Ryan Bundy dahil 5 şahsı, bir otobanda araçlarını durdurarak gözaltına aldığı belirtildi.

Yerel medyada yer alan haberlerde, olay sırasında işgalcilerin yerel halkla bir toplantı yapmak için John Day kasabasına gitmekte oldukları ifade edildi.

ÖLEN ŞÜPHELİ AA'YA KONUŞMUŞTU

Operasyon sırasında çıkan çatışmada, gözaltına alınmayı reddeden LaVoy Finicum isimli silahlı protestocu hayatını kaybetti.

Finicum, 7 Ocak'ta olay yerine giden Anadolu Ajansı ekibine açıklamalarda bulunmuştu. Finicum, amaçlarının çiftçilerin haklarını korumak olduğunu belirtmiş, toprakların yönetimi federal hükümetin elinden alınıp, yerel halka teslim edilene kadar işgalin süreceğini söylemişti.

Öte yandan, koruma sahasının yakınlarındaki Burns kasabasında düzenlenen FBI operasyonunda 2 şüphelinin daha gözaltına alındığı, bir diğer şüphelinin ise Arizona eyaletinde yetkililere teslim olduğu bildirildi.

TUTUKLULARDAN BİRİ İSLAM KARŞITI SİLAHLI EYLEM DÜZENLEMİŞTİ

Arizona'da gözaltına alınan John Ritzheimer, mayıs ayında Phoenix kentinde İslam Toplum Merkezi'nin önünde yapılan İslam karşıtı silahlı eylemi düzenleyenler arasındaydı.

Operasyonun işgali tamamen sona erdirip erdirmediği henüz netlik kazanmadı. Gözaltına alınanların, güvenlik güçlerini görevlerini yapmaktan güç kullanarak veya tehdit yoluyla alıkoyma suçlamasıyla tutuklandığı belirtildi.

Koruma sahasının merkez binası, 2 Ocak'tan beri devlete ait arazilerin yönetiminin yerel çiftlik sahiplerine ve ormancılara bırakılmasını talep eden bir silahlı grup tarafından işgal altında tutuluyordu. Federal güvenlik güçleri, bu olaya kadar silahlı işgalci gruba herhangi bir müdahalede bulunmamıştı.

Oregon Valisi Kate Brown, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, FBI'ya gruba karşı harekete geçme çağrısı yaparak, "Bu kanunsuzluk manzarası ortadan kalkmalı" ifadesini kullanmıştı.