Barış Pınarı Harekatı'nda 2'nci gün başlarken, ABD basını bölgedeki gelişmelere geniş yer ayırdı. ABD'nin çok okunan gazetesi Wall Street Journal, ABD Savunma Bakanlığı açıklamasına dayandırdığı haberde, Türkiye'nin sorumluluğu altına geçeceği iddia edilen DAEŞ'li mahkumlar hakkında bazı detaylara ye verdi.

Pentagon'un açıklamasında, İngiltere'den bölgeye gelerek DAEŞ'e katılan iki teröristin Suriye'den çıkarıldığı belirtildi. Alexanda Kotey ve El Shafee Elşeyh isimli teröristlerin Suriye'den alınıp Irak'ta bilinmeyen bir lokasyona götürüldükleri belirtildi. 2014 ve 2015 yıllarında gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff ile birlikte sağlık ekibinden Peter Kassig ve Kayla Mueller'in ölümünden sorumlu olan bu kişilerin uzun süredir cezaevinde olduğu belirtildi. Haberde bu kişilerin, yakaladıkları sivillerin kafalarını keserek öldürdüğü belirtildi.

ABD Başkanı sosyal medya hesabından, 'Bu iki DAEŞ'li beterin beteri' ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı, 'ABD, büyük önemi olan iki DAEŞ'liyi gözaltına aldı. Savaş mahkemesinde yargılanmak üzere askeri bir hapsihanede tutuluyor. Suriye'den çıkarıldılar ve güvenli bir bölgeye götürüldüler' açıklamasını yapmıştı. Wall Street Journal, ABD'nin Barış Planı Harekatı sonrasında bölgenin güvenliğinden endişe ettiklerini yazarken, ABD Başkanı Donald Trump dün, 'En tehlikeli DAEŞ'lileri aldık. Özellikle kötü olan bazı DAEŞ'lileri aldık ve onların dışarı çıkmayacağından eminiz' demişti. Trump sosyal medya hesabında, 'Kürtler ya da Türklerin kontrolü kaybetme olasılığına karşılık 2 DAEŞ'liyi ülkeden çıkardık ve ABD'nin gözetimi altındaki güvenli bir bölgeye götürdük. Onlar beterin beteri' ifadesini kullanmıştı.

Hafta başında sosyal medyadan açıklama yapan Beyaz Saray, hapishanelerdeki DAEŞ militanlarının sorumluluğunun Türkiye'ye bırakılmasıyla birlikte, 'Vergi ödeyen Amerikan vatandaşlarının üzerindeki yükün' kalkacağını duyurmuştu.