ABD Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasına ilişkin gazetecilere konuşan Konaşenkov "Küçük ve ağır silahlar, patlayıcılar ve kimyasal silahlar kullanan Heyet Tahrir-uş Şam örgütü İdlib’de faaliyet gösteriyor. Bu, ABD’nin, Suriye’nin bu bölgesinde faaliyet gösteren El Nusra teröristlerinin kimyasal silah bulundurmalarının yanı sıra -altını çiziyorum- kimyasal silah kullandığını kabul ettiği ilk resmi açıklaması. Biz daha önce birçok kez bu konuda uyarmış ve bunu her yerde dile getirmiştik" ifadelerini kullandı.

'ŞİMDİ TAŞLAR YERİNE OTURDU'

İdlib’deki kimyasal silah kullanımı vakasını hatırlatan Konaşenkov “Şimdiye kadar kimyasal silah kullanıldığının bilindiği tek yer Han Şeyhun. Ancak o zaman ABD bu kimyasal saldırı konusunda Suriye ordusunu suçlamış ve saldırıyı düzenleyenleri 'ılımlı muhalif' olarak tanımlamıştı" dedi.



"Şimdi taşlar yerine oturdu" diyen Konaşenkov şöyle devam etti:

'ŞAYRAT'I VURMAK İÇİN KULLANILAN MİLYONLARCA DOLAR, EL NUSRA'YA SALDIRI İÇİN HARCANABİLİRDİ'

"İdlib’de El Kaide bağlantılı, sivil halka karşı kimyasal silah kullanan El Nusra faaliyet gösteriyor. Açık olmayan tek şey, Washington’ın o zaman Suriye’deki Şayrat Üssü’ne Tomahawk füzeleriyle neden böyle pahalıya patlayan bir saldırı gerçekleştirmeye ihtiyaç duyduğu. Bu şekilde harcanan milyonlarca dolar, bir işin yararına, El Nusra teröristlerine saldırı için kullanılabilirdi."

'RUSYA, YERLEŞİM BİRİMLERİNİ VURMUYOR'

Rusya’nın İdlib’de bombardıman gerçekleştirdiği iddialarına da değinen Konaşenkov “Bu noktada ABD Dışişleri Bakanlığı hata yapıyor ve ABD vatandaşlarının da korkacak hiçbir şeyi yok. Suriye’de görev yapan Rus uçakları, ABD ve koalisyon gibi yerleşim birimlerini vurmuyor” dedi.